Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.09.2015 11:14:05 - Kaštil Petr

Obdivuji Váš celoroční lov prasete divokého bez ohledu na věk a pohlaví , ale nebude to málo ?

Nemělo by vaše ministerstvo vypsat soutěž pro Myslivce "Bivoj-Smrt Divočákům" ?
EUcenu cca 1 mil Kč by dostal myslivec , který jich zastřelí nejvíc . Musel by ovšem sebou mít pro regulérnost nezávislého novináře, Každý by mohl dostat EUdotaci " Za hrdinství při lovu" cca 100 000Kč . Mělo by to tu výhodu že by se prasata přišly podívat blíž na nekalou konkurenci.
Jenom směrnice prasata nevyhubí .ů

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.09.2015 11:23:25 - Ing. Marian Jurečka

Dobrý den,

počet ulovených divokých prasat se v mysliveckém roce 2014, který končí v březnu, zvýšil na zhruba 169 tisíc kusů. To je o 16 tisíc víc než v předchozím roce. Ke zvýšenému odlovu pomohla opatření našeho ministerstva spočívající například ve finanční podpoře na odchytová zařízení.

Ministerstvo zemědělství řeší problematiku přemnožení a škod, které způsobují některé druhy spárkaté zvěře, zejména prase divoké a siky japonského. Je to dlouhodobý problém, který dělá velké potíže zemědělcům a lesníkům. Proto připravujeme vyhlášku, která by měla umožnit celoroční lov prasete divokého bez ohledu na věk a pohlaví. Také se nám podařilo zajistit peníze na nákupy a instalace odchytových zařízení. Příspěvek 8000 korun na pořizování odchytových zařízení na divoká prasata Ministerstvo poskytuje prostřednictvím krajských úřadů. Prostřednictvím krajských úřadů a obecních úřadů obcí s rozšířenou působností MZe iniciuje a bude i nadále iniciovat společná jednání státní správy myslivosti s uživateli honiteb a zemědělci. Jejich cílem je využít všech zákonných opatření k efektivnímu lovu. Na řešení problematiky přemnožené zvěře se musí podílet všichni zúčastnění.