Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.10.2015 23:37:15 - gordie

Zelenka

Nestálo by za úvahu? Důchodcům jste slíbili přidat cca 200 korun. Posléze se přídavek snížil na 40 korun. Co kdyby Vaše strana navrhla: zrušit pro důchodce televizní poplatky. To by se vůbec nedotklo rozpočtu,důchodcům by se částečně vyrovnala výše přídavku a televizi by to neuškodilo. Stejně jsme za všechny pořady zaplatili už nejméně desetkrát. Co Vy na to? Klidná sílo.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.10.2015 19:47:01 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pisateli,
o zvýšení důchodů o 200 korun se mluvilo v červnu t.r. Šlo o návrh paní ministryně Michaely Marksové. Že došlo k naýšení jen o 40 korun, je dáno výší inflace, která nakonec byla nižší, než se čekalo - od srpna 2014 do srpna 2015 se vyšplhala jen na 0,3 procenta. Důchody dle zákona rostou o výši inflace právě v tomto období. Důchody představují výdaj státu 390 miliard korun. Řešení navrhované paní ministryní by navýšila výdaje státního rozpočtu o 6,9 miliardy korun, zatímco navýšení o inflaci (0,3 procenta) zvýší výdaje o přibližně 1,2 miliardy korun. Tolik jen k tomu, co se fakticky stalo.

Televizní poplatky se sice netýkají státního rozpočtu, ale týkají se rozpočtu České televize, která by o tyto peníze přišla a bylo by třeba je opatřit jinde, tedy ze státního rozpočtu nebo reklamy. Pokud využíváte nějakou službu, platíte ji buď Vy, nebo ji někdo musí platit za Vás. Pokud ovšem televizní přijímač nevlastníte, koncesionářský poplatek platit nemusíte. Stejně tak ho nemusí platit osoby s nízkými příjmy (jejichž čistý příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 2,15 násobek životního minima).

Podrobné info naleznete zde: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ct24/ekonomika/1357029-televizni-a-rozhlasove-poplatky-jak-se-prihlasit-a-odhlasit

https://zis-ext.rozhlas.cz/

Máte jistě pravdu v tom, že o podobě financování televize veřejné služby lze diskutovat, a také se to děje. Je to ale složitá otázka, ze které nelze snadno vyjmout jednu jedinou položku.

Upozornil jste ale právem na problém, který se ještě bude řešit. Děkuji Vám.