doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.10.2015 10:02:20 - Alena Klečková

Vybombardované nemocnice v Afghanistánu

Jak to bude dál s tímto zvěrtsvem? To jako stačí říci "sorry" a je hotovo? Bude se to vyšetřovat,ponese za to někdo opravdickou zodpovědnost? Kdo udělá něco pro to aby se to neopakovalo? Je nějaká instituce,která řeší válečné zločiny? To je podle mého válečný zločin.To jako stačí se omluvit a je to? Děkuji za odpověď,zdravím.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.10.2015 14:09:20 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
 Počínaje agresí Spojených států a dalších členů NATO proti někdejší Jugoslávii jsem opakovaně interpeloval premiéry a ministry zahraničí České republiky a žádal je, aby splnili svou povinnost a zasadili se o šetření válečných zločinů a porušování ženevských konvencí vládami a armádou Spojených států a některých dalších členů NATO. Existuje nesporně velké množství důkazů o tom, že zejména vlády Spojených států porušují Chartu OSN, záměrně a často vojensky útočí na  mezinárodními konvencemi zakázané civilní cíle, na civilní obyvatelstvo a vedou válečné operace tak, aby došlo k ničení civilní infrastruktury a k rozsáhlému ničení životních prostředků obyvatel napadených zemí.
Už v někdejší Jugoslávii USA změrně bombardovaly civilní města, civilní podniky, zdroje energie, ale dokonce i bělehradskou televizi, vlak osobní dopravy, mosty, které byly zcela mimo oblast vojenských akcí. Byla zasažena a postižena i zdravotnická zařízení. Cílené vybombardování nemocnice v afghánském Kunduzu, kterou provozovala organizace Lékaři bez hranic, mělo zřejmě zbavit obyvatele a povstalce, kteří obsadili město, možnosti lékařské pomoci raněným a nemocným a usnadnit tak znovudobytí města. Podobně barbarsky zničili Američané svého času i iráckou Fallúdžu.
Obecně je ostatně známo, že USA v rozporu s ženevskými konvencemi a zásadami humanity neposkytují a nezajišťují nezbytnou zdravotnickou pomoc obětem svých válečných akcí, a to ani raněným vojenským protivníkům, ale ani obětem z řad civilního obyvatelstva.
Bohužel, počínaje někdejším předsedou vlády Milošem Zemanem a Nečasovou vládou a v ní zejména ministrem Schwarzenbergem konče, bylo odpovědí na mé interpelace vyložené lhaní a ignorance. Žádný z oslovených premiérů a ministrů zahraničí neprojevil ani špetku odvahy k tomu, aby splnil svou povinnost k Chartě OSN a ženevským konvencím, kterými je republika vázána. Žádný z nich se neodvážil požádat Američany a NATO, aby s pácháním válečných zločinů skončili. Někdejší ministr zahraničí Schwarzenberg a před ním svého času i lidovecký Cyril Svoboda dokonce v odpovědích na mé interpelace drze lhali, že USA lidská práva, mezinárodní konvence a Chartu OSN dodržují a že prý není důvod a oni nebudou žádat, aby od porušování ženevských konvenci a Charty OSN USA a NATO upustily.
Tím důvodem, proč si USA a NATO mohou dovolit beztrestně páchat válečné zločiny, neposkytovat pomoc raněným a obětem a třeba vybombardovat i nemocnice a zabíjet lékaře nebo novináře, je tedy i zbabělost a lokajství českých vlád, zbabělost a lokajské spolupachatelství takových lidí, jako byli ministři Svoboda nebo Schwarzenberg, kteří ty zločiny tolerovali a diplomaticky kryli. Obávám se, že odvahu jednat ve prospěch ženevských konvencí a žádat důsledný postih válečného zločinu Spojených států v Kunduzu nenaleznou ani premiér Sobotka a ministr Zaorálek. Konec konců, oba až dosud drželi v podobných případech s USA a NATO basu. Je proto na veřejném mínění, aby se zvedalo a důrazně odsuzovalo barbarské války a válečné zločiny velmocí a politiků, kteří mají plné huby demokracie a lidských práv a kteří pod tou kouřovou clonou páchají zločiny proti míru a proti mezinárodnímu právu humanitárnímu.