Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.10.2015 12:50:49 - Šlégr

O co jde podle Vás Rusku?

O co jde podle Vás Rusku? Mám strach, že pokud NATO zareaguje, začne další studená válka, a to jsem optimista. Jsem mladý a mám strach, co bude za 5 let. Nemůžete nám jako politici dát nějaké jistoty? Nejde nějak rázně skoncovat s Putinem a ukončit válku v Sýrii?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.10.2015 13:04:40 - Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

Dobrý den pane Šlégr, pokládáte mi několik otázek najednou a pokusím se na ně alespoň krátce odpovědět. Domnívám se však, že seriózní obavy o bezpečnost zatím na místě nejsou.

Souhlasím s Vámi, že se nacházíme na pokraji nové studené války. Za posledních 25 let od skončení bipolárního rozdělení světa si Západ, zejména USA, zvykl na totální dominaci se světových záležitostech. Nyní se Rusko začíná zvedat z ruin Sovětského svazu a dožaduje se svého podílu na světové moci. Západu se to logicky nelíbí, ale jsem přesvědčen, že se nakonec domluví a najdou vzájemný modus vivendi. Už jen proto, že obě strany ohrožují společní nepřátelé, jako například ISIS a další.

S Putinem mohou skoncovat, předpokládám, pouze jeho vlastní voliči. Zatím se však zdá, že jeho pozice v Rusku je zatím neotřesitelná. Byl bych naopak velmi znepokojen, pokud by se Západ vážně pokusil destabilizovat Rusko nějakým zásahem do jeho vnitřní politiky, například organizací puče proti Putinovi nebo něco takového. To by mohlo vyvolat zcela nekontrolovanou reakci druhé strany, která by poté opravdu mohla vyústit v horký konflikt Východ-Západ.

Co se týká situace v Sýrii, jsem toho názoru, že ruský zásah proti ISIS  má šanci na úspěch a může naopak válku pomoci ukončit. Je třeba si uvědomit, že západní koalice, která také, jakoby, bojuje s ISIS, má mezi svými spojenci také země jako jsou Turecko, Saudská Arábie nebo Katar. Ty však naopak ISIS fakticky podporují.  Je totiž jejich výtvorem, který byl stvořen k boji proti sekulárnímu asadovu režimu v Sýrii.