Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.10.2015 17:21:38 - belina01

Vzdělanost migrantu.

V minulém dotazu jste hovořil o vzdělanosti migrantů a přínos do penzijního fondu, Máte k dispozici nějaká čísla? Počet vyučených,středoškoláku a vysokoškoláků? Zajímají mě celková procenta,ne jen u syrských uprchlíku, Kolik procent z celkového počtu je negramontných? A podle čeho se udaje získávají? Podle předložených maturitních vysvědčení apod. Nebo podle toho co migrant uvede? Ověřuje se zpětně urověn jeho vzdělání? Za jak dlouho může třeba lékař z Afganistánu v Čechách operovat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.10.2015 12:42:43 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
Mýlíte se, o přínosu migrantů jsem nic neuváděl. Co se prokazování vzdělání týká, nepochybně migranti předkládají diplomy a vysvědčení stejně jako kdokoli jiný. Nemám ale k dispozici žádná souhrnná čísla o vzdělanosti migrantů a nijak se o této úrovni nevyjadřuji
U uprchlíků prchajících přes moře údaje o vzdělání zveřejnila ve své zprávě UNHCR (viz http://bit.ly/1JgHE5J). Vzdělání uprchlíků ze Sýrie je zřetelně vyšší než u průměru uprchlíků - u nás jsou počty zanedbatelně nízké pro jakoukoli statistiku, ale např. v Německu Dei Zeit s přetištěním v aktuálním Respektu uvádí 29,9 procent vysokoškoláků, 25,1 gymnazistů a bez vzdělání pouhých 2,7 procenta, zatímco celkově to je po řadě jen 16,6 %, 17,5 % a 0,8 %. (Z Československa ovšem například často prchali i lidé, kteří nebyli ke studiu u nás komunisty vůbec připuštěni, venku se však ke vzdělání dostali, včetně třeba PhD. na prestižních univerzitách. Vzdělání uprchlíků z některých zemích je tak jen dolní hranicí, prokazatelně však dosaženou.)
--Jiří Zlatuška