doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.10.2015 10:09:25 - Alena Klečková

Ženevské konvence

Kdo "bdí" nad dodržováním ženevských konvecí,kdo označí válečné zločiny a kdo se má starat o jejich vyšetření a potrestání? Jak to má fungovat nebo je to všechno jenom pro to aby se něco říkalo? To jsou válečné zločiny,dodržování ženev.konvencí pro" srandu králíkům?",pardon.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.10.2015 14:54:22 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

 Ženevské úmluvy obecně a konkrétně, když jde o vybombardování nemocnice v Kunduzu, ženevská úmluva o ochraně civilních osob za války ze dne 12. srpna 1949 jednoznačně stanoví, že "Vysoké smluvní strany se zavazují, že za všech okolností budou zachovávat tuto úmluvu a zajistí její zachovávání." Úmluva přímo také stanoví, že "Každá smluvní strana je povinna vypátrat osoby obviněné z toho, že se dopustily některého z těchto vážných porušení anebo daly k němu rozkaz, a musí je postavit před svoje vlastní soudy, ať je jakákoli jejich státní příslušnost. Může také, dá-li tomu přednost, odevzdat je v souladu s podmínkami stanovenými svým vlastním zákonodárstvím, k soudnímu stíhání některé jiné smluvní straně mající zájem na potrestání, pokud tato smluvní strana má dostatečná obvinění proti těmto osobám."
Tedy také Česká republika je podle ženevských konvencí povinna dělat kroky k jejich dodržování, a to včetně například vypátrání a zadržení politiků a vojáků a důstojníků armád členských zemí NATO podezřelých ze spáchání válečných zločinů v Srbsku, Iráku a Afghánistánu. Bohužel čeští lokajové vlád Spojených států a paktu NATO, například někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, ale i další, přestože jsem je opakovaně interpeloval, aby konali, vždy zbaběle odmítali splnit závazky k ženevským konvencím. Odmítali dokonce byť i jen požádat Spojené státy a pakt NATO, aby tyto konvence respektovaly. A naopak, některým podezřelým z páchání válečných zločinů umožňovali bezstarostný pobyt na území naší republiky.

Takže ano, musím Vám potvrdit, že pokud podobní služebníčci pachatelů válek a válečných zločinů jako Karel Schwarzenberg, Mirek Topolánek, ale i tak nestateční lidé jako Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek budou ve vládách České republiky a dalších států, pak budou vlády Spojených států a další beztrestně válčit a páchat válečné zločiny a zločiny proti míru dál. A svět, Evropa a v ní i naše republika se bude kvůli servilnosti mnoha politiků a jejich vstřícnosti k pachatelům a lhostejnosti k obětem muset těžce vypořádávat s katastrofálními důsledky.