Petr Martan

Bez politické příslušnosti
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.10.2015 21:14:50 - Frantík3

Pane Martane

Myslíte si, že i brabec (ministr) potřebuje vodu? Slyšel jsem, že pramen Vltavy je stále suchý.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.11.2015 15:56:45 - Petr Martan
Nejen brabec a veškeré rostlinstvo a havěť lesní potřebuje vodu

Ví to dobře i ministr životního prostředí Brabec. Ten se nedávno vyhnul odpovědi na tuto otázku v Petičním výboru Poslanecké sněmovny, kde se projednávala petice "NE-ohrožení vod pro Volarsko - Vimpersko - Strakonicko", kterou jsem inicioval a spolu se svou paní Blankou jsme sebrali 13 000 podpisů lidí, kteří chtějí na Šumavě zachovat zelené a vysoké a husté lesy, které chrání zdroje vod a prameny potoků a řek.

Ministr raději za sebe do sněmovny poslal náměstka Manu, který obhajoval právě předkládanou novelu zákona č. 114/1992, o ochraně přírody a krajiny, která nezaručuje, že neuschnou další tisíce hektarů lesů a vody bude ještě méně. Mana zpochybňoval text petice a tvrdil, že suchý les či mlází má stejnou schopnost poutat vodu, jako ty lesy suché či vykácené po vynucených kůrovcových těžbách. Mana mě odkazoval na Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, že ti publikují své výzkumy, které podporují jeho tvrzení. Uvedený výzkumák právě v den projednávání petice 13. října 2015 uveřejnil svůj článek na www.silvarium .cz, pod názvem "Lesy jsou významným hydrologickým prvkem krajiny" . Z článku je patrné, že ne náměstek Mana, ale 13 000 petentů má pravdu.

Pramen Vltavy je suchý od 11. srpna 2015 a stále tam voda nepřitéká. Od r. 1923 tam proudí statisíce lidí a nikdy pramen nevyschl, protože tam byl vysoký a zelený les. Když tam uschnul r. 2008 tamní prales, tak došla i voda.