Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.11.2015 16:56:09 - Milová

taky 21. století v Česku

Dobrý den
Ráda bych se zeptala co se vám v době vašeho trvání ve funci podařilo zlepšit 1) ve prospěch zvířat chovaných pro kožešinu ( kolik těchto koncentráků pro zvířata bylo zrušeno ? ) 2) zda chov slepic probíhá ještě v drátěných klecích, kde se nemohou ani postavit ? 3) jak humánně se zachází na jatkách se zvířaty při jejich usmrcování - nežijeme ve středověku a pro všechny snad platí zákon o týrání zvířat.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.11.2015 10:44:42 - Ing. Marian Jurečka

Dobrý den,

problematika chovu kožešinových zvířat byla před nedávnem obsahem jednání Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny. Ten se vyjádřil v tom smyslu, že současná platná legislativa dostatečně chrání zvířata chovaná na kožešinu před týráním ze strany majitelů farem. Nutno dodat, že Státní veterinární správa dělá na těchto farmách pravidelně kontroly a zatím žádné závažné pochybení nezjistila.

Co se týká chovu slepic nebo jiných zvířat v klecích - minimální velikost prostoru je dána evropskou směrnicí, u nás na to dohlíží Státní veterinární správa, která má možnost při jakýchkoliv závadách uložit citelné pokuty.

Tématika zacházení se zvířaty na jatkách - Tady bych zdůraznil především náboženský aspekt u komunity židů (košer) a muslimů (halal). S oběma skupinami jsme jednali a v současnosti zvažujeme, co se dá ještě udělat, aby rituální porážka zvířat byla více humánní.