Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.11.2015 1:17:44 - Honza Zjara

Bombardování nemocnice Lékaři bez hranic

Vážený pane paslanče, Váš kolega z parlamentu, ale z pravicové strany (Laudát) napsal k humánímu bombardování nemocnice Lékaři bez hranic, že voják je velmi ve stresu a že se může zmýlit. Jako bývalý příslušník letectva musím tedy konstatovat, že Američtí piloti jsou vlastně nevycvičeni a jsou to začátečníci. Jací jsou potom řadoví piloti, když zde v konfliktu musí létat skuteční profesionálové. Jako bývalý příslušník letectva velmi dobře vím, jak se pilot připravuje na let. Cíl musí být naplánován na zemi před letem. Naplánování musí projít kontrolou. Před zahájením útoku už za letu, musí pilot požádat o povolení k tomuto útoku. Toto povolení musí řídící středisko pilotovi potvrdit. A pak se může humánně bombardovat. Musí o tom vždy vědět dost lidí. Co si o tom myslíte Vy pane poslanče. Proč se nám vlastně jen lže. (to už je druhý dotaz).
Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.11.2015 17:20:53 - Ing. Antonín Seďa
 O tom, že v éteru je řada dezinformací či neprav, jak tvrdíte, ani já nepochybuji. Vážím si toho, že jste působil jako pilot v našem letetctvu a že také víte, proč jsou piloti cvičeni a jak se připravují na konfikt. Chci se zeptat, zda jste byl Vy osobně někdy vyslán k útoku v normálně vedené válce či v ozbrojeném konfliktu. Myslím si, že nebudu daleko od pravdy, když budu tvrdit, že jste nikdy v takém konfliktu nebyl. Výcvik je sice důležitý, ale být v přímém konfliktu je věc i psychická. To za prvé. A za druhé, jistě víte, že součástí výcviku pilotů je i výcvik leteckých návodčích. Bez nich je daleko větší riziko, že piloti nezasáhnou myšlený cíl atd. A také je nutno si uvědomit, že i pilot je chybující člověk a že jednou vyslanou raketu či spuštěnou bombu již nelze zastavit. Takže opakuji, nemyslím si, že to byl záměr americké armády, aby jejich piloti bombardovali nemocnici. To, že se chyba stane, ukazuje i případ ruského letetctva v Sýrii, kdy při útoku na bojovníky ISIS byla zasažena také nemocnice. Smutné je, že v každém ozbrojeném konfliku zahnou civilisté a nevinní lidé. A proč se lže či nehovoří pravda? V rámci hybridní války, ale i v rámci každé války či ozbrojeného konfliktu ( a nejen při válkách, ale i v odbobí mírového stavu) se používá cílená propaganda, a to jak z jedné či druhé strany. Dnes, ve věku sdělovacích prostředků a sociálních sítí je daleko snadnější podstrčit tuto propagandu široké veřejnosti. Zároveň v záplavě takto pojaté propagandy je těžké, aby si člověk udělal svůj pravdivý úsudek. K tomu je nutno mít těch informací za prvé více a za druhé je nutné si tyto informace nechat ověřit.