Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.11.2015 10:38:56 - Pariska

PRAY FOR PARIS

To, co se stalo ve Francii je tragédie. Napadá mě, proč si teroristé ze všech zemí vybírají nejčastěji právě Francii? Není přece sama, kdo s islamisty bojuje! A druhá věc, může teroristický útok něco zásadního změnit v přístupu EU k uprchlíkům? Možná to bude znít drsně, ale proč bychom vůbec za těchto okolností měli uprchlíkům pomáhat? Máme svých problémů dost, a co se děje v Africe nám může být přeci jedno. A kdyby nebyla na BV obrovská naleziště ropy, myslím, že by nám byly ukradeny i tyto země. Navíc je evidentní, že o naši pomoc nestojí a velmi často ji zneužívají!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.11.2015 8:58:22 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

Vaše otázky jsou na místě, nicméně obávám se, že na ně neexistují univerzálně platné odpovědi. Dle skutečnosti, že byly v letošním roce již opakovaně spáchány teroristické útoky ve Francii, nelze asi úplně usuzovat to, že by se teroristé zaměřili výhradně na tuto zemi. Vzpomeňme, že v minulosti se již staly podobné události také v Londýně, Madridu a zejména pak 11. září 2001 ve Spojených státech. Pravdou je, že kvůli množství imigrantů, které již v minulosti Francie přijala a z nichž se mnozí -  oni sami nebo jejich potomci v dalších generacích - radikalizovali, má islamistický terorismus v této zemi určité zázemí. Přesto se ale obávám, že obdobné riziko v současné době hrozí všem západoevropským státům. Vždyť právě v případě tohoto posledního tragického útoku vedou stopy vyšetřování také do sousední Belgie.

Zda tato tragická událost může něco změnit v přístupu EU k současné imigrační vlně, to zatím těžko odhadovat. Nicméně já bych to očekávala. Potvrzuje se můj předpoklad, že imigraci nemáme pod kontrolou a že spolu se statisíci uprchlíků, z nichž někteří si jistě naši solidaritu a pomoc zaslouží, do Evropy pronikají také islamisté a teroristé napojení na Islámský stát. Evropská reakce proto musí spočívat jednoznačně ve zpřísnění kontrol imigrantů, v posílení vnější Schengenské hranice proti jejich nelegálním průnikům a v úsilí udržet co nejvíce těchto lidí za hranicemi Evropy, kde jim můžeme samozřejmě také poskytnout pomoc a ochranu v různých záchytných táborech. Evropská unie v tomto ohledu učinila zatím již velmi málo, a to přesto, že podobným událostem se dalo předcházet, a přesto, že této krizi čelíme již bezmála rok.

Lidem v nouzi bychom určitě měli pomáhat, nicméně nesmí se tak dík na úkor naší vlastní bezpečnosti, naší svobody a zachování našich vymožeností.

Jana Černochová