Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.11.2015 8:44:29 - doktorpaci

Pletení pojmu

Pane poslanče , pletete si pojmy. Islám a Islamismus jsou dva různé pojmy. Kapišo? A tedy pan prezident měl na Albertově pravdu. A Vy jste z toho sezení v parlamentní lavici trochu zmatený.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.11.2015 11:47:33 - Ing. Antonín Seďa
Po pravdě musím uznat, že máte pravdu. Ale ne zase takovou, aby jste mě obviňoval ze zmatenosti. Protože pravdou je, že islám je poněkud něco jiného jako islamismus. Nicméně pan prezident Zeman přesně věděl co říká a také, komu to říká. Ano, souhlasím, že srovnával fašismus, komunismus a islamismus, ale hovořil k příznivcům Bloku proti islámu, takže i ten islám tam je. Ale hlavní je, že islamismus, jako zatsřešující pojem pro politickou ideologii (nikoliv vojenskou či teroristickou), které se odvolává na islám a požaduje návrat muslimů ke svým náboženským kořenům. Tohle není přece ani trestné, ani to nelze srovnávat s fašismem. Pravdou ovšem je, že představitelé islamismu se liší ve svém pojetí, co tato ideologie má obsahovat. Od podpory muslimské identity, obrození či obnovení muslimské komunity (což opravdu neodporuje naší ústavě či zákonům) až po radikálnější nastolení islámského práva (šária) či dokonce po likvidaci nemuslimských vlivů v muslimském světě z důvodu jejich nekompatibility s islámem. Pokud se to odehrává na území muslimského státu, pak to nelze považovat za terorismus. Problém je, pokud islámský fundamentalismus, například wahhábismus je "vyvážen" do evropských zemí. Dnes jsem se dočetl, že ve Francie je 2500 mešit, a další zřejmě budou přebývat. Nejde ani tak o jejich počet, ale o to, co se děje v té komunitě kolem mešity. Tady musejí zasáhnout orgány činné v tretsním řízení, pokud zjistí porušení zákonnosti v té dané zemi. Závěrem chci říci, že já umím přiznat chybu, ale očekávám, že ji uznají i jiní.