PhDr. Miroslav Sládek

  • SPR-RSČ Miroslava Sládka
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.12.2015 17:38:30 - pan BO

Dobrý den pane,

Jaký máte názor na přímou demokracii, kterou se snaží prosadit pan Tomio Okamura? Děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.12.2015 20:01:22 - PhDr. Miroslav Sládek

Vážený pane, přímá demokracie se uplatňuje samozřejmě referendem a přímou volbou jako jeho součástí. Návrh na uzákonění referenda a jeho používání při rozhodování o široké škále otázek a to nejen těch naprosto zásadních, jako třeba vstup do nadnárodních struktur apod. jsem se svými poslanci předkládal na začátku devadesátých let. Vámi zmiňovaný současný "politik" není tak mladý, aby se mohl vymlouvat na to, že v té době byl na základní škole a proto se nemohl zapojit. Ptám se, kde byl tehdy tento člověk, čemu se věnoval, že neměl čas a náladu podpořit myšlenku referenda. Prosazení referenda tehdy by zabránilo mnoha dnešním problémům, jako je například zavlečení do EU a podobných organizací. Kde tedy byl on a jemu podobní?

Dnes jsou média plná vyjádření zpozdilých jasnovidců a Nostradámů, kteří jako správní generálové vědí po bitvě naprosto přesně jak se měla řídit. Něco jako generální štáb britské armády, který byl na začátku druhé světové války dokonale připraven na vedení první světové.

Tehdy mne nikdo z nich nepodpořil a naopak mnozí z nich podporovali právě ty politiky, kteří mne nechali zavřít při volbě prezidenta a zavlekli nás do těch současných problémů. A dnes nám radí jak se dostat z toho ven. Možná, že jste četl Vančurovo Rozmarné léto, nebo alespoň viděl zdařilé zfilmování pod taktovkou Jiřího Menzela. Kouzelník Arnoštek předvádí povazochodecké vystoupení na návsi. Jeden občan neustále třese opěrným sloupem. A vždy říká, "slezte nebo spadnete". Když se mu konečně podaří Arnoštka setřást a ten se zraní pádem. Tak mu se zadostiučinením vyčiní: "vidíte, já jsem vám to říkal". 

To jsou důvody proč bych doporučil těm současným chytrákům, aby netříštili síly a podpořili to, co měli podpořit již před dvaceti lety. Mrzí mne jenom, že jim naletělo tolik nejen mladých lidí, kteří se mohou vymlouvat na to, že tehdy ještě teprve brali rozum, ale i mnoho starších, kteří  žádnou omluvu pro svoji zpozdilost nemají.