MUDr. Jiří Štětina

  • Úsvit
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.12.2015 13:33:03 - májka

Kouření

Zákaz kouření v restauracích je asi na místě. Proč ale i na zábavách? A proč i zákaz elektronických cigaret? Také by mě zajímalo, zda když bude opilý mladiství s rodiči v hospodě, zda za to ponese následky hospodský nebo rodiče? Někde jsem totiž slyšel, že se jedná o tom, že odpovědnost za to, že v podniku nebude podnapilý mladiství bude mít provozovatel podniku. Je to pravda? A poslední dotaz. Cigarety se mají po novém roce zase zdražit. Bude to jediné zdražení tabáku v příštím roce?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.12.2015 10:57:56 - MUDr. Jiří Štětina
Hned v úvodu musím naprosto nekompromisně říci, že patřím do skupiny občanů této republiky, která chce omezit na co největší míru. Důvody zdravotní a společenské snad ani nemusím uvádět, protože jsou zcela jasné a všeobecně známé, snad jenom vyjma poslanců strany ODS, která je dlouhá léta sponzorována firmou Philip Moris. Sám jsem byl také bezohledný kuřák doma, v zaměstnání i na veřejnosti do té doby než jsem dostal strach z rakoviny plic, která se, naštěstí, nepotvrdila. Od 3.5.1975 jsem nevykouřil ani jednu cigaretu, a jde to! A nyní k dotazům. Zákaz kouření musí platit všude, kde se setkávají lidé ve větším počtu než 2! A to nejenom v restauracích, ale i při zábavách, konferencích, schůzích, atd. Elektronická cigareta není žádný polehčující argument, že není škodlivá. Nikotin, látka návyková, sice není v podobě kouře, ale v podobě vodní páry, kterou vdechuje kuřák a možná, to se musí ještě vědecky zhodnotit a experimentálně dokázat, i osoba druhá a další.

Otázka druhá je naprosto jasná a snadná na odpověď. Za nezletilého, opilého, nesou všechny následky rodiče nebo jejich právní zástupci. Provozovatel  podniku nese právní a ekonomické důsledky jenom v tom případě, když jasně ví, že osoba je mladistvá a tudíž jí nesmí podat žádný alkohol. Pokud přijde neplnoletý občan do restaurace s rodiči, kteří mu alkohol dovolí, potom je zcela odpovědnost na nich a pan vrchní je zbaven důsledků. Musí však rodiče upozornit na věk jejich dítěte.

Další zdražení cigaret jenom vítám, protože i toto je jedna z cest, jak omezit kouření u všech věkových skupin. Trapný argument poslanců a senátorů z ODS, že na daních přijde stát až o 30 mld., je naprosto směšný a nekompetentní, stejně tak, jako že zákaz kouření je porušení Základní listiny práv a svobod.

Vládní návrh zákona vítám, neboť neřeší jenom zákaz kouření, ale i všechny návykové látky. Velmi dobrý je i postih za porušení tohoto zákona. Pouze si neumím dost dobře představit právní a zejména ekonomickou vymahatelnost tohoto zákona, na což jsem také upozornil ve svém krátkém projevu ve sněmovně.

V úctě  MUDr. Jiří Štětina