RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.12.2015 11:13:37 - ergo

ochrana hranic EU

EK má prý plán, jak zabezpečit hranice. To mi chcete tvrdit, že dosud EU žádný takový plán neměla? A proč nyní o něm jedná EK a ne EP? Jaký z orgánů má vlastně větší pravomoci? Dosud jsem myslel, že právě vy

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.12.2015 11:22:57 - RNDr. Luděk Niedermayer
Dobrý den, vnější hranici dosud hlídali samotné státy, které měly možnost požádat o pomoc agenturu na ochranu hranic Frontex. V případě Řecka se ale hranice nedařily dobře kontrolovat, proto přišla Evropské komise s návrhem na zřízení společné pohraniční stráže, která bude moci chránit hranice Schengenu i přes možný nesouhlas pohraničních států. Tím by se měla kontrola hranic výrazně posílit. Legislativní iniciativu má v EU Komise. Ta přichází s návrhem, který musí schválit Evropský parlament a Evropská rada, jejímiž členy jsou šéfové států a vlád jednotlivých členských zemí. Parlament právo navrhnout to nemá, a doposud Komise váhala, neb existovala silná koalice zemí, které s touto alternativou nesouhlasili. Snad to tentokrát vyjde. O tom, jak to v EU funguje, jsem napsal pár řádků, přečíst si to můžete zde: http://www.niedermayer.cz/o-eu-a-cr-v-ni/articles/240.