Mgr. Nina Nováková

  • KDU-ČSL
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.12.2015 12:52:39 - bývalý ovcan

Jsem věřící, a trvám na tom že náboženství do školy nepatří.

Vždyť náboženství neuznává základy fyziky. Pokud náboženství do školy, tak musíte zrušit Darvina, vesmír, biologii a chemii. Je to normální?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.01.2016 16:27:13 - Mgr. Nina Nováková
Vážený pane, také já jsem veřící a nejsem zastáncem náboženství ve školách. Myslím tím ovšem tzv. katechezi. O všech světových náboženstvích se samozřejmě učit musí, ale pouze na úrovni informace a vysvětlení. Domnívám se, že náboženské vyznání je soukromá věc a věřící se ve své víře mají vzdělávat jinde, než ve škole.

S druhou částí Vašeho vyjádření nemohu souhlasit. Nboženství a víra rozhodně nejsou v rozporu. První univerzity ve středověku byly založeny pod patronátem papeže a křesťanské církve vždycky podporovaly vzdělanost. , poněkud podceňovaný, i když geniální, augustinánský mnich Mendel ze Starého Brna je zakladatelem genetiky. Oficiální stanovisko římskokatolické církve již dlouho nepopírá evoluci a rozhodně se nestaví proti svobodnému vědeckému bádání.. Na celém světě existují vědci, kteří jsou hluboce veřící a nijak jim to nepřekáží. Mohu doporučit časopis Universum, kde zjistíte, kolik takových odborníků je.