Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.12.2015 19:21:16 - loucny

Drzost

Nepřijde vám od ODS drzé, že poté, co schválila lisabonskou smlouvu, dokonce přehlasovala výjimku klause, aby čr měla svou azylovou politiku, že ted předstírá, že je proti kvotám, že je proti zpřísnění držení zbraně apod. Proč jste to teda schvalovali, když jste tak proti?Nebo proč aspon dneska nechcete vystoupit z EU?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.01.2016 9:13:14 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

chtěla bych připomenout, že ODS v otázce Lisabonské smlouvy nebyla jednotná, ne všichni její zákonodárci pro ni hlasovali a drtivá většina členů ODS projevovala značnou zdrženlivost či nesouhlas, včetně mě (měla jsem jednodušší pozici v tom, že jsem tehdy nebyla poslankyní). Byli to také senátoři za ODS, kdo podal Ústavnímu soudu návrh na přezkoumání souladu této smlouvy s naším ústavním pořádkem. Máte pravdu v tom, že smlouva nakonec byla schválena i hlasy ODS, ale domnívám se, že náš přístup k této otázce byl poctivý. A v žádném případě se nedomnívám, že by nám tato skutečnost měla brát právo k tomu hájit zájmy naší země v současné situaci a v případech, o kterých se zmiňujete a které jsou příliš závažné na to, abychom se dohadovali, zda je to drzé, či nikoliv. Domnívám se, že z dlouhodobého hlediska je politika ODS ve vztahu k EU a "bruselským nesmyslům" konzistentní a realistická. Nikdy jsme nebyli zastánci eurooptimistického či spíše eurohujerského přístupu, nikdy jsme nebyli ve vztahu k Bruselu pouhými "kývači". Vždy jsme hájili eurorealistickou pozici, bránili se divoké politické integraci a zastávali myšlenku, že vícerychlostní Evropa může být funkční. Evropská unie má své výhody a zbrklý odchod z EU by nás mohl spíše poškodit. Na druhé straně budeme prosazovat ještě více to, aby současná slepá ulička, do které jsme se dostali, přiměla všechny k rozumu a k reformě současné podoby evropských institucí.

Jana Černochová