Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.01.2016 12:48:06 - Jurka Z.

Co vy na to?

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Folkloriste-se-raduji-Valentova-novela-autorskeho-zakona-je-uz-ve-druhem-cteni-415612

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.01.2016 13:04:55 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pisateli,
předem se omlouvám za opožděnou odpověď, která vyžadovala odbornou konzultaci.
To, že je třeba obecně zjednodušit ohlašovací povinnost pořadatelů živých hudebních produkcí, je nepochybné, a proto ministerstvo kultury nabídlo její novou úpravu v návrhu novely autorského zákona, který v nejbližší době projedná vláda. Tuto úpravu doslovně převzal senátní návrh, ale doplnil ji o paušální výjimku z této povinnosti pro provozovatele folklórních vystoupení. Aplikace naší nové obecné úpravy, tedy bez této výjimky, by přitom pro ně nepředstavovala víc než jeden jednovětý email kolektivnímu správci OSA o konání této produkce a - teprve následně po produkci - druhý, v němž uvede názvy lidových písniček, které se tam zahrály. To má svůj význam pro právní jistotu obou stran. Kolektivní správce by si k naplnění své povinnosti řádného správce svěřených práv mohl ve své databázi zkontrolovat, že jde skutečně o ryzí, a tedy nechráněný, folklór a že žádný autor o nic nepřijde. Pořadatel by pak nebyl vystaven riziku, že se ukáže, že některá z předvedených písniček ve skutečnosti autora má (jako např. oblíbená Vínečko bílé Fanoše Mikuleckého) anebo je předváděna v autorské úpravě vzniklé tvůrčím zpracováním lidové písničky. V obou těchto případech, nejsou-li tito autoři 70 let po smrti, existuje nárok na odměnu a pokud by produkce proběhla bez ohlášení, mohl by být na pořadateli nárokován dvojnásobek této odměny z titulu bezdůvodného obohacení . Problém senátního návrhu spočívá právě v tom, že navrhovanou výjimkou chce ohlašování folklórních vystoupení paušálně vyloučit. Tím by uvedené pojistky právní jistoty padly. Takže je otázka, zda by se tím nakonec pořadatelům těchto akcí neposkytla medvědí služba.