Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.01.2016 12:03:59 - dixx

Pane poslanče, víte asi kolik skladů se zbraněmi je v soukromých rukou?

Dobrý den pane poslanče, měl by někdo začít přemýšlet o položené otázce, zejména původ zbraní a současně pro koho jsou připraveny, případně komu byla již část prodána a uložena jako depozita pro případ potřeby třeba i třeba potencionální páté koloně ISIL. Výbuchy ve Vrběticích asi nebyla náhoda. Je vůbec zajištěna kontrola dalších těchto zbraní a proč vůbec tyto bývalé vojenské sklady v soukromých rukou existují. Armáda přece dokáže nepotřebné zbraně prodat sama.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.01.2016 16:38:53 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za konkrétní dotazy. Opravdu nevím, kolik skladů se zbraněmi je v soukromých rukou. Nicméně je otázkou, co jsou to soukromé ruce. Předpokládám, že máte na mysli nejen fyzické osoby, ale i soukromé firmy. Pokud je fyzická osoba či firma výrobcem zbraní, střeliva apod. je držitelem výrobní licence a je také kontrolována podle platné legislativy. Musí také tato zbraně a munici skladovat bezpečně a podle zákona. Pokud se týká vývozu, pak se postupuje podle Zákona o obchodu s vojenským materiálem, kde je opět nutno získat obecnou licenci k obchodování (/po prověření ministerstvy, NBÚ a zpravodajskými službami) a pro konkrétní obchod pak je nutno získat vývozní licenci. Takže tady si myslím, že legislativě je vše v pořádku. Problém je v nastavení a vlastním provádění kontroly, což případy ve Vrběticích či jinde ukazují. Také jsem zjistil a na tuto skutečnost jsem upozornil MV, že existuje rozpor ve dvou zákonech, které mohou způsobit a dle mého názoru i způsobují problémy se zajištěním bezpečného skladování munice a výbušnin. Otázka Vrbětic je daleko složitější, nejlépe by bylo, aby jste si přečetl můj proslov na plénu poslanecké sněmovny k tomuto bodu. Tam jsem upozornil na řadu pochybení. JInak musím dodat, že ve Vrběticích - Vlachovicích nejsou armádní sklady, ale tyto sklady patří VTÚ Slavičín , jehož je zřizovatel MO nikoliv AČR. Ale mám informace i z mého regionu, že po Vrběticích nastaly kontroly uskladněných zbraní, střeliva či výbušnin a byla přijata řada opatření. Je jen škoda, že takto kontroly neprobíhaly v minulosti, protože pouze náklady za výbuchy ve Vrběticích budou stát dańové poplatníky stovky milionů korun. Armáda jako taková zbraně neprodává. Tohle je zajišťována MO za souhlasu vlády. Ano souhlasím, že nejlepší prodej zbraní je vláda - vláda. Ale to bychom museli zrušit obchod s vojenským materiálem. A to si mylsím, že by nebylo dobře, pokud jej nezruší každá země na celém světě. Stačí si připomenout situaci v tomto odvětví průmyslu po roce 1989.