PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.01.2016 13:16:09 - Honza Zjara

Zákaz přeletu letadel

Vážený pane poslanče, generálmajor vzdušných sil Ruska Anatolij Konovalov oznámil, že Turecko a Evropská unie zakázaly ruským letadlům operujícím v Sýrii používat jejich vzdušný prostor. Ruská letadla musí startovat z nejsevernějšího vojenského letiště v Olenegorsku a pak musí obletět vzdušný prostor EUa Turecka. Tohle přeci nedává smysl. V každém případě jak Turecko tak EU se tedy oficiálně přihlásily k podpoře ISIL. U Turecka to chápu, ti byli vždy podvraťáci. A s takovou verbeží jsme v NATO. To už není ani klacek pod nohama Ruska, to je kláda. Co si o tom myslíte Vy ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.01.2016 0:09:26 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Máte samozřejmě pravdu, je to vůči Rusům bojujícím v Sýrii na pozvání legitimní vlády podraz. Rusové si v Sýrii vedou obdivuhodně, zkoušejí nové zbraňové systémy, snaží se minimalizovat rizika, které by přinesla vyčerpávající pozemní válka, ale s průběhem času se ukazují i jejich slabiny. K omezeným možnostem ruského kontingentu v Sýrii viz článek profesora Sivkova. Ten poukazuje na stále zjevnější rozpor mezi zahraniční a vnitřní politikou Ruské federace. Ekonomické fungování státu se dostává do rozporu se zahraničně politickými ambicemi a s vojenskými reformami. Rusko bude muset udělat daleko více pro oživení své ekonomiky, aby pokrylo vojenské a zahraničně politické ambice. O riziku takových rozporů viz knihu Paula Kennedyho Vzestup a pád velmocí. Američané nejsou vůči tomuto riziku vůbec imunní, jejich zbrojní rozpočet je předimenzovaný a činí víc než rozpočet dvanácti následujících států vzatý dohromady.