Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.01.2016 11:21:41 - laco

Situace v Afghánistánu

Dobrý den,
jak hodnotíte činnost Armády České republiky v Afghánistánu s ohledem na informace, které se začaly objevovat v západních médiích :
"Situace v Afghánistánu v roce 2016 se bude zhoršovat v souvislosti s tím, že afgánská armáda ztratila třetinu svých vojsk a stala se neschopnou plnit své povinnosti, říká se v tajném referátu NATO, který získalo k dispozici německé vydání Der Spiegel." Nevyvine se situace v Afghánistánu nakonec tak, že vojska NATO budou z této země vyhnána národním hnutí Talibanu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.01.2016 8:55:42 - Ing. Antonín Seďa

Aktuální otázka, za kterou děkuji. Od 1.1.2015 se z bojové mise ISAF vyvinula operace Resolute Support. V této misi se naše země účastní vojáky do 310 osob, a to do 31.12.2016. Tato podpora směřuje do tří oblastí. Tou první je ostraha letiště a základny NATO, tou druhou je výcvik afghánských pilotů a tou třetí je podpora výcviku jednotek ANA a ANP (afghánské armády a policie). navíc má ČR v Afghánistánu do 20 osob na ostrahu našeho zastupitelského úřadu v Kábulu.  Na základě dohody s afghánskou vládou operace Resolute Support podporuje výstavbu a činnost ANA a ANP s tím, že zodpovědnost za zajištění bezpečnosti má afghánská vláda. Problém ANA i ANP je menší počet vycvičených vojáků a policistů, než je potřeba na takové území i formu boje Talibanu. zastrašování příslušníků ANA a ANP, teroristické útoky i vlastní snížení jednotek NATO v této zemi způsobují vyšší aktivitu Talibanu, útěky či odchody vojáků či policistů ze služby. Pokud bychom se poučili z historie, tak je nutno si uvědomit, že v Afghánistánu neuspěli ani Britové, ani Rusové. Proto se zvolila varianta podpory vlády, která má zodpovědnost za zajištění bezpečnosti v zemi. K tomu je nutná velmi vysoká finanční podpora mezinárodního společenství, na platy, výstroj a výzbroj. Nemám detailní informace o tom, zda jsou tyto závazky plněny a v jakém současném stavu jsou jednotky ANA a ANP. Nicméně v tomto roce se připravuje působení sil a prostředků AČR v zahraničních operacích na roky 2017 a 2018. A já osobně očekávám velkou diskusi nejen kolem tohoto materiálu, ale zejména reálné situace v Afghánistánu. Můj osobní názor je , že dojde k dohodě mezi vládou a Talibanem na politickém řešení v této zemi, kde vznikne do voleb nějaká přechodná vláda národní jednoty. Ale v takto složitém teritoriu je možná i varianta, kterou uvádíte, nicméně v současné době není na pořadu dne. Alespoň dle informací, které mám z MO , MZV i NATO.