Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.01.2016 17:26:40 - Docent

Manipulace čt

Dobrý den pane poslanče, zajimá mě Váš názor na to jakým způsobem čt pracuje. Jste s její prací spokojený? Řekl by jste, že vysíláná objektivně, nezaujatě a dává stejným prostor VŠEM názorům? Moje odpověd by zněla ne. Nejhorší na to, že propagandu a odpornou manupulaci servíruje i dětem. Naprosto stejně pracovala i před rokem 1989. Odkaz zde- https://www.youtube.com/watch . Ve 20 s tohoto uměleckého díla je věta - princezna byla hodná, ale měla jednu vadu na kráse totiž bílou pleť. Musel jsem si pustit 2x abych se ujistil, že nemám halucinace. Je to naprosto neuvěřitelné. Váš komentář?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.01.2016 13:27:00 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pane docente, pokusím se v základních několika bodech shrnout svůj názor na to, jak by měla veřejnoprávní média fungovat.

·    Média veřejné služby, k nímž ČT patří, jsou ve vyspělých zemích našeho civilizačního okruhu nedílnou součástí moderní společnosti.

·        Důležitost existence médií veřejné služby a jejich nezastupitelná role je vyjádřena jak v právu EU, tak v řadě dalších dokumentů jednotlivých institucí EU a Rady Evropy, jejímž posláním je mj. ochrana lidských práv a podpora právního státu.

JejJejich posláním je tedy nikoli profit, ale podíl na kultivaci společnosti, na kultivaci kultury národa, bez ohledu na momentální zisk.

·   Jejich úkoly jsou koncipovány tak, aby respektovaly a reflektovaly potřeby společnosti v mantinelech práva (padni komu padni), jinak by totiž postrádala svůj smysl!

·        Komerční média někomu patří, logicky tedy kopírují jeho zájmy – média veřejné služby by tomuto měla být na hony vzdálena. Jinak by postrádala smysl – a tudíž by měla být prosta jakéhokoli vlivu politického i ekonomického.

·    Musí být postavena na své jinakosti a ne soupeřit s komerčními médii jejich vlastními zbraněmi. Jsme často zaplavováni lacinými díly a seriály „o ničem“. Protiváhou by měla být kvalitní publicistika, dokumentaristika, dramatika, kultivujícího a edukativního charakteru.

·        Etalon estetična někde musí být! Na to bychom měli dbát!

·        Pokud by je totiž někdo využíval ke svým partikulárním zájmům, popíral by jejich podstatu.

· 

·        Dodnes existují země, kde jsou lidská práva pošlapávána a média jsou zneužívána k propagandě totalitními a autoritářskými režimy (severní Korea, Čína, Kuba, země ovládané islamisty).

·     Média veřejné služby jsou zde i proto, aby tvrdě vydobytý prostor svobody chránila a právě proto je důležité jejich roli střežit!

·      Věci se však nedějí sami od sebe na principu Deus ex machina. Aby média veřejné služby mohla svou roli plnit, potřebují se opírat nejen o kvalitní legislativu, ale potřebují mít v čele důvěryhodné osoby, které ctí morální principy, bez partikulárních vazeb na ekonomické a politické struktury.

PoPodle mého názoru by se i ČT měla těmito zásadami řídit ještě ve větší míře, než tomu dosud je.



·