MUDr. Jiří Štětina

  • Úsvit
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.01.2016 15:02:07 - Jitka Požárová

akreditace

Plně souhlasím s tím,že by i soukromá VŠ měla mít kmenově fundované odborníky.Chtěla bych se zeptat,zda bude podmínkou pro akreditaci také vědecká práce školy.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.01.2016 11:28:24 - MUDr. Jiří Štětina

Kdybych byl skoupý na slovo a stručný, řekl bych pouze „ANO“. A nyní rozvedu svůj názor podrobněji.

Každá vysoká škola, státní nebo soukromá, musí mít své kmenové odborníky a vědce, kteří svými výsledky tuto školu reprezentují. Věda totiž, podle mého názoru, není jenom přednášení, mnohdy komerční, ale zejména nekonečná práce v laboratořích s týmem sehraných odborníků, kteří u nás, samozřejmě jsou i mezi mladými. Úspěch se nedostaví hned, nýbrž jako výsledek nekonečného bádání a neúspěchů. Špičkový vědec musí publikovat svoje výsledky tak, aby mu někdo jeho duševní potenciál nevykradl. Také si musí vychovávat svoje nástupce, protože někdy i méně známý učenec přijde na vynikající myšlenku. Toto se týká všech oborů – humanitních, společenských, technických, atd., atd.

Je tedy naprosto jasné, že toto vše nemůže jednotlivec stihnout při mnoha částečných úvazcích, byť v souladu se zákoníkem práce. „Létající docenti a profesoři“ tedy více pomáhají příslušným vysokým školám, aby vůbec mohly existovat a do příslušné kolonky byl napsán požadovaný odborník.

Je naprosto jasné i všeobecně známé, že naši špičkoví vědečtí pracovníci nejsou zaplaceni tak, jak by si zasloužili a to není dobré. Proto si trochu polepší svými přednáškami, ale neumím si představit, že by mohli na plný úvazek vědecky pracovat na více vysokých školách, mnohdy i odlišných oborů a specializací.

Osobně jsem velmi rád, že paní ministryně Valachová tento problém zná a velmi se angažuje za nový zákon, o kterém se v posledních devíti letech jenom mluvilo, že je potřebný, ale žádná politická strana si ho ani nepřála a všeobecně vyhovoval současný stav. Budu ji držet palce a pokud bude třeba i pomáhat s velkou pokorou, protože sám se na vědce necítím a vážím si každého docenta a profesora, který svému koníčku, vědě, věnuje více než osobnímu úspěchu a mnohdy i na úkor svého soukromí a rodině.

Mám naprosto stejný názor, že pro akreditaci je zásadní vědecká práce školy s fundovanými odborníky a nikoliv počet studentů, neboť za nimi jdou peníze, což je podstata velkého počtu soukromých vysokých škol.

Jiří Štětina