PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.02.2016 7:01:44 - Honza Zjara

Sýrie a EU

Vážený pane poslanče četl jsem na internetu, že například Francie chtěla (ještě před arabským jarem), aby Sýrie sehrála určitou roli kolem íránského jaderného programu, aby byl Irán přesvědčen ke krokům, které by byly proti jeho zájmům (proti Iránu). Sýrie to odmítla. Chtělo se prý po Sýrii také, aby se postavila proti hnutí odporu v jejím regionu dříve, než skončí izraelská okupace a agrese proti Palestincům. Toto Sýrie zase prý odmítla. Chtěli po Sýrii (západ-Německo, Francie) aby podepsala asociační dohodu s EU, což by bylo prý proti zájmům Sýrie, neboť by to její zemi proměnilo jen v otevřený trh pro zboží z EU, zatímco zboží ze Sýrie by mělo vyhrazeno velmi malý prostor. Odmítli to, protože to bylo proti zájmům Sýrie - syrského lidu. Jaký je Váš názor ? Je na tom něco zbla pravdy ? Vím, že jste historik, tak jistě Váš názor bude inspirující. Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.02.2016 0:54:13 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Poslanec nejsem. Odpovím přesto rád. Sýrie byla léta korektním spojencem socialistického společenství. Když mu „katastrojka“ píchla kurare, musel   manévrovat i Damašek – tak jako Havana i další odpůrci Pax Americana. Bašára Asada tehdy přijímali s pompou i v Buckinghamském paláci. Na spoustu nudlí ho zkoušeli utáhnout i jinde. Pokaždé – máte svatou pravdu - i na úkor jiných zemí a sil, ležících „řediteli zeměkoule“ v žaludku. Asad se nedal, i když v politice vlastně začínal. Tím si vykoledoval válku za „změnu režimu“.  

Sýrie by si pomohla pramálo, i kdyby změknul. V Kyjevě vládnou pimprlata, řízená dálkovým ovladačem. Na oltář tažení na Moskvu svou zemi plundrují. S Donbasem naložili jako Džingischán. „Majdan“ svrhl  vládu za to, že se neupsala Bruselu. Teror, který rozpoutal, stál tisíce životů. Teď už stoh jezuitských lejster, kvůli němuž začal, platí - a Ukrajině lezou oči z ďůlků. „Asociační dohoda“ je svěrací kazajka koloniálního diktátu.