Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.02.2016 12:33:09 - David Fetrle

Alíh Fajád

Proč Pelikán nepřizná barvu a neřekne jak to bylo s propuštěním Alího Fajáda z vězení? Proč se o této kauze mlčí? Podle mě je logické, že dal ministr přednost našim občanům před USA. Nebo snad myslíte, že Američani by se zachovali jinak? Kdyby ministr promluvil na rovinu, mohlo být po kauze. Nemyslíte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.02.2016 18:46:35 - Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.
Je jen na naší vládě a v tomto případě na ministrovi spravedlnosti, aby rozhodl, zda cizince zadrženého na našem území vydá do 3. státu nebo nevydá. Rozhodl podle mne dobře, tak, aby ochránil české občany, které další (kolikátá už?) neprofesionální akce naší vojenské tajné služby přivedla do nebezpečí. Američané jsou schopni na záchranu vlastních občanů vyvolat válku nejenom vrátit jednoho agenta.
Na druhé straně je asi logické, že s tímto krokem, pokud předtím již soud o vydání rozhodl,  americká strana vyjádřila nesouhlas. A co se týká formy nesouhlasu , tj. prohlášení americké ambasády v Praze, že jsou USA v šoku z toho, že jim česká vláda nevydá Libanonce Fajada? Na velmi specifické a nediplomatické jednání velvyslance Shapira jsme si již měli možnost zvyknout. Víme přece, že diplomatické zvyklosti nechává zpravidla stranou a chová se jako by byl u nás jakýmsi zemským protektorem. Nebral bych proto tón jeho protestu příliš vážně.
Dále si myslím,že názor naší vlády na řešení této kauzy asi nebyl jednotný. Soudím tak z vyjádření zaminira Zaorálka, které znělo vůči USA velmi omluvně a domnívám se, že pokud by bylo po jeho, Fajád by už byl dávno na palubě speciálu směrem do USA.
Kromě toho mně přijde zcela neuvěřitelná opětovně projevená nekompetentnost naší vojenské rozvědky, která aby zajistila krytí svému agentovi na špatně připravené akci, přivedla do nebezpečí života další čtyři lidi-civilisty.