Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.02.2016 21:43:04 - fightforfreedom

EU

Vážený pane Mišičáku,
chcete v případě dosažení politické moci vystoupit z EU, ale dobře víme, že z EU jsou dotováni ve velkém naši zemědělci, kdybychom vystoupili přestali bychom dostávat dotace a museli si zemědělce začít dotovat sami, máme na to peníze? A jsou tu i další věci. V případě vystoupení je zde riziko stažení zahraničních investorů v ČR, s čímž se pojí klesající hospodářský růst a také úbytek pracovních míst. Jste tedy pevně přesvědčen, že odchod z EU pro nás nebude ekonomickým fiaskem?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.02.2016 23:03:44 - Vojtěch Mišičák

Dobrý večer,

Děkuji za doplňující dotaz a omlouvám se za pozdější odpověď. 

Analýza vývoje zemědělské a potravinářské výroby po listopadu 1989 zcela jednoznačně prokazuje, že se tyto dříve prosperující odvětví národního hospodářství se staly úpadkovým s negativním dopadem na rozvoj venkova (zejména v méně příznivých oblastech). Snahou KSČ 21 je minimalizovat tyto nepříznivé dopady, reformovat a stabilizovat zemědělskou politiku ČR. Vytvoření a prosazování odpovídajících podmínek musí vycházet ze znalosti vývoje základních tržních ukazatelů v českém zemědělsko-potravinářském sektoru v globalizovaném světě.

Vstupem ČR do Evropské unie v roce 2004 došlo naopak k dalšímu nepříznivému ovlivnění stability a budoucnosti našeho zemědělsko-potravinářského sektoru a venkova. Diskriminační vstupní podmínky sjednané pro ČR vládní garniturou z hlediska výrobních kvót a přímých plateb, ale i následná ochrana a podpora českého zemědělství se ukazuje jako nedostatečná. EU ve vztahu k ČR prakticky získala vše co mohla - zejména přístup na náš trh a tím i odbyt přebytků svých zemědělských a potravinářských komodit.

Po případném vystoupení ČR z EU by musel nastat proces přeměny. Zaměření se na vnitřní trh a potřeby naší země, ne na nesmyslné dovozy z jiných států EU, tedy bychom měli směřovat k soběstačnosti v zemědělství. Jistě si nemyslím, že by naše vystoupení z EU mělo za následek nějaké ekonomické fiasko. Samozřejmě každý proces chvíli trvá, ale za získání suverenity a soběstačnosti ta snaha stojí. Pak už žádné fondy EU nebudou nikdy potřeba.

Vojtěch Mišičák, tajemník ÚV KSČ 21