PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.02.2016 13:31:17 - lazi

Invaze

Pane Skálo, z vaší odpovědi jsem usoudil, že hlavní příčinou stávající situace ve světě je vládnoucí společenský systém, který není schopen řešit svůj základní rozpor (mezi prací a kapitálem, ale i mezi lidskou společností a přírodou ) jinak, než rabováním, rozpoutáváním válek a chaosu, a to i za cenu likvidace Země. Neměla by se proto KSČM soustředit na organizování a stmelování té síly, která je, přes veškerou snahu o její redukci, jediná schopná zbavit se radikálně své existence jakožto námezdní pracovní síly a znovu se pokusit o nastolení spravedlivějšího společenského systému? Nebo již KSČM rezignovala na svůj úkol být jejím předvojem?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.02.2016 20:20:17 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Kapitalismus už skutečně nemá co polidštit. Rezervy, jimiž svou náturu krotil aspoň zčásti, už vyčerpal nadoraz. To málo, co z těch ústupků  lidskosti zbylo, živoří už jen na dluh, hrozící zmrzačit i život příštích generací. Emancipaci, v níž nebudeme jen "lidským zdrojem" zisku - a příroda rezervací, v níž pytlačí - však blokuje drtivá přesilovka parazitní moci. Té "tvrdé", co s klidem želvy i masově vraždí - i té "měkké", co lidi tahá nonstop za nos. 

Co z toho plyne, však míří přesně opačně, než si to leckdo vykládá. Fakt, že se moc ještě neválí na ulici, neznamená, že si máme uložit i bobříka mlčení. Tu a tam zahartusit jen kolem toho, proti čemu už brblá i kdejaký liberální vrtichvost. Rejdit jen hřištěm, kolíkovaným samotným mamonem. Postavit mezi cíl, k němuž se hlásíme, a politiku "pro tento den" čínskou zeď. Vykleštit socialismus na sci-fi, visící kdesi v jiné galaxii - a přisednout do čekárny na Godota. Za cenu mediálních pošklebků, že jsme "čtvrtou stranou vládnoucí koalice".

Skutečně radikální levice - ta, co je jádrem systémové opozice - se pozná podle pravého opaku. Tedy umění lidem ukázat, co jim kapitál dát nejen nechce, ale už ani neumí. Konfrontovat ho tam a tak, kde už to bije do očí. Ne leporelem z brožurek, ale lidskými právy, na jejichž patrona se pasuje. Právě ze zorných úhlů, kde už pije krev většině. Požadavky a návrhy, které náš cíl dávkují na míru jejímu poznání. A krok za krokem tak formují i politickou sílu, o niž si dnešní přesilovka vyláme zuby - a která ji nakonec přečísli.   

Ne snad jen z vlastních řad, ale vstřícným veřejným dialogem. Tak aby stupňoval tlak zleva i na špičky sociální demokracie, odborů i dalších stran, hnutí a zájmových skupin. Aby i je stavěl před to, čím bere mamon na hůl většinu. A nedal pokoj, dokud z nich nevyrazí jasné stanovisko. Aby to posouval blíž a blíž k tomu, o čem je sama podstata kapitalismu. A tím i blíž a blíž k mezi, kde jeho říše končí. Očima  zájmů a práv většiny, kterým dá křídla teprve svět, ležící až za ní.      

O tom je - logicky jen v kostce - politika, jíž se marxismus nesrazil na papundeklovou ceduli. Politika suverénně antikapitalistická - a přitom ani za nehet avanturistická. Právě tu musí polít živou vodou už IX. sjezd KSČM