Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.02.2016 9:01:52 - milakon

ČNB

Kdy skončí intervence ČNB, koruna ku euru? Pan Singer na čt24 prohlásil, že intervence budou trvat ještě r. 2017? Jak ještě dlouho budou čeští střadatelé okrádáni? Nebo chcete zavést euro v kurzu 1 :27 Kč?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.02.2016 9:47:15 - Andrej Babiš

 Zdravím a děkují za váš dotaz. Česká národní banka přistoupila k devizovým intervencím ve snaze zabránit otevřené deflaci, která by mohla mít závažné důsledky pro hospodářský růst a zaměstnanost. S odstupem času se ukazuje, že toto opatření napomohlo při odstraňování potíží, jimž byla česká ekonomika vystavena. Hospodářský růst v ČR v současné době patří k jedněm z nejvyšších v EU.  

Rozhodnutí o ukončení intervenčního režimu je plně v kompetenci Bankovní rady ČNB. Nicméně se nedomnívám, že by toto rozhodnutí nějakým způsobem předurčovalo, v jakém kurzu by se česká koruna měnila na euro, pokud by se česká vláda rozhodla přistoupit k eurozóně. Současná vláda takovéto rozhodnutí nemá ve svém programu. A každá další vláda by musela začít tím, že by souhlasila se zapojením české koruny do kurzového mechanismu ERMII, v jehož rámci by se kurz české koruny mohl pohybovat ve velmi širokém pásmu. Tudíž by mohl i posilovat v reakci na aktuální tržní podmínky. Tento stav pak bude trvat minimálně dva roky.

Mezi současným kurzem české koruny, podpořeným intervenčním závazkem ČNB, a někdy v budoucnu stanoveným kurzem při zavádění eura tak neexistuje žádná přímá souvislost. Mějte se, AB

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE