Ing. Adam Rykala

  • SOCDEM
  • Ostrava-Jih
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.02.2016 10:24:55 - Sju

schválení EET

Vám jako demokratické straně (máte to i v názvu) nevadí, za jakých podivných okolností byla schválena EET? Já tomu moc nerozumím, ale mluví se o tom, že takový postup nemá u nás v novodobé historii obdoby. A zaráží mě, proč bylo nutné zákon schválit za každou cenu ,,tak rychle“? Podle mě by stejně dřív nebo později obstrukce opozice museli skončit a zákon, proti kterému nic nemám, i když podle mě vůbec nic neřeší, by byl schválen

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.02.2016 19:00:57 - Ing. Adam Rykala
Dobrý den,
děkuji Vám za dotaz. Návrh zákona o elektronické evidenci tržeb ležel v Poslanecké sněmovně již mnoho měsíců. Jeho třetí čtení bylo poprvé na programu schůze Poslanecké sněmovny již v listopadu 2015. Dlouhou dobu předtím se o návrhu diskutovalo ve výborech v průběhu druhého čtení a při prvním čtení měli poslanci také možnost o návrhu diskutovat. Souhlasím s tím, že právo na obstrukce má opozice při projednávání jakéhokoli zákona, toto právo bylo však zneužito ve prospěch velmi malé menšiny. Opoziční poslanci měli příležitost diskutovat a dotazovat se nejen při standardním projednávání zákona v jakékoli jeho fázi, ale také při pravidelných čtvrtečních interpelacích členů vlády. 
Po projednání postupu koalice s parlamentními právníky jsme došli k názoru, že stanovením jasného data a času hlasování o návrhu zákona, není porušen ani Jednací řád Sněmovny ani ústavní práva zákonodárců. Neřekli jsme, že nemají právo diskutovat, jen jsme dopředu stanovili konkrétní termín hlasování, což se sice v minulosti nestalo, ale také jsme se ještě nikdy nesetkali s tak rozsáhlým zneužíváním práv poslaneckých menšin, jako tomu bylo nyní s částí opozice. Komunisté například vůči našemu postupu neprotestovali a na rozdíl od některých pravicových stran, ač s návrhem zákona nesouhlasili, setrvali ve Sněmovně a hlasovali, čímž vyjádřili vůli svých voličů. Voliči pravicových stran takovou příležitost díky populistům Fialovi a Kalouskovi neměli.
Jsem si jist, že i v případě napadení procesního postupu u Ústavního soudu, bude zákon po schválení Senátem a podpisu prezidentem republiky platný a ještě v tomto roce nabude účinnosti.
S pozdravem, Adam Rykala