Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.02.2016 10:39:16 - Ledovkav

Víra-islám-omezení

Dobrý den, dle listiny základních práv a svobod je napsáno, pokud víra je "nebezpečná" a ohrožuje bezpečnost obyvatel, lze ji omezit. Proč to tak již vlády neučinili? Třeba zákazu mešit a modliteben a udělat z víry jen víru "domácí". ... zakázat zde korán atd.. Dle listiny na to má vláda právo! Je to z důvodu radikalizace lidí...

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.02.2016 12:08:48 - Ing. Antonín Seďa
 Ústava ČR, jejíž nedílnou součástí je i Listina základních práv a svobod zajišťuje jak v preambuli, tak v Listině právo na náboženskou svobodu (Čl.3, Čl.16). Pouze v ČL.16 odst. 4 je řečeno, že výkon těchto práv může být omezen zákonem, takže nikoliv vládou, jde-li o opatření nezbytná pro ochranu veřejné bezpečnosti a pořádku, zdraví a mravnosti nebo práv a svobod druhých. To však znamená omezení výkonu a nikoliv zákaz. Problémem je šíření strachu z náboženských fanatiků a nelegálních migrantů. Strachu rozumím v souvislosti s hrůznými činy takzvaného Islámského státu. Ale v současné době není naše země ohrožena migrací či teroristy. Ale radikalizace se šíří zejména od nezodpovědných politických stran a hnutí, které si ze strachu občanů učinily svoji politiku pro své zviditelnění. Přitom nemají žádná konkrétní řešení, o čemž mimochodem svědčí neustálé a nekonkrétní diskuse kolem řešení migrační krize. Připomenu, že to byla ČSSD, která již v červnu minulého roku upozorňovala na toto nebezpečí EU a dnes se ukazuje, že navrhovaná řešení a konkrétní opatření dnes přijímá EU, ale pět minut před dvanáctou, jak se říká. Radikalizace společnosti nikdy nic nevyřešila, ale spíše přinesla omezení demokracie a svobody samotných občanů. Tohle přece nemůže chtít žádný občan České republiky.