Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.02.2016 15:45:34 - vapno80

Sport

Dobrý den pane Poslanče. Mám dotaz na podporu sportu. Jsem fanda skoku na lyžích a bohužel naši borci nemají kde trénovat a itak podávají slušné výsledky. Kdysi jsme byli v tomto sportu velmoc a pomalu se vytrácíme, což je škoda. Bylo by dobré, aby i tyto sporty měli třeba jedno národní středisko.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.02.2016 16:29:51 - Ing. Antonín Seďa
 Problematika financování sportu je dlouhodobým problémem země. Připomeno, že fianncování sportu zajišťovala mnoho let ze svých výnosů Sazka. A všichni víme jak to dopadlo investicí do Sazka arény. Já bych rozdělil financování sportu na dvě kategorie. Tou první jsou běžné sportovní aktivity dětí a mládeže, ty jsou podporovány nejen z veřejných rozpočtů, ale i ze státního rozpočtu. Tou druhou je podpora profešsionálního sportu. A ten je nutn o opět odlišit na ten mládežnický a tady souhlasím s názorem, že by měly být národní střediska fiancovaná ze státního rozpočtu. A na ty dospělácká, kde je velký podíl soukromých podporovatelů. Většinou se málo rozeznává mládežnický a dospělácký sport v jednotlivých kategoriích. Ale existují stále střediska vyvrcholého sportu, například Dukla. Takže já osobně jsem příznivcem podpory sportu pro děti a mládež a profesionální sport by si měl pomoci sám či za přispění již zmiňovaných výnosů sázkařských loterií.
Pokud by měly vzniknout centra, pak by bylo optimální, aby v nich působili jak děti, tak mládež, tak dospělí. Problém je, že každé sportovní odvětví chce takovéto středisko a pak je otázkou, kdo jeho činnost zaplatí.