RNDr. Jan Zahradník

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.02.2016 20:15:05 - najmanka

Šikana učitelky

Dobrý den,
jaký je Váš názor na šikanu učitelky na pražské střední škole a dále na inkluzi dětí s mentálním postižením do běžných škol, která by měla začít v září? Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů! Zdravíme z Nelahozevsi. :)

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.02.2016 8:29:50 - RNDr. Jan Zahradník
 Milá paní Najmanko,

z toho, co vím z médií o případu šikany učitelky na pražské střední škole, se mi zdá, že selhalo najednou více článků v životě školy. Podle mne trvalo dost dlouho, než se informace o probíhající šikaně dostaly na veřejnost a kdy se jimi začalo vedení školy zabývat. Co dělal třídní učitel? To se nenašli ve třídě slušní žáci, kteří by se teroristům dokázali postavit nebo kteří by byli schopni překonat strach z toho, že budou falešně označeni za udavače a informovali třídního učitele? Dále si myslím, že ředitel školy není jen manažer, zabezpečující chod školy po ekonomické stránce, ale také jako přímý nadřízený by měl být i rádcem svých učitelů. Ti by pak k němu měli mít možnost přicházet se svými problémy a on by jim měl pomáhat tyto problémy řešit. Tuto funkci podle mých informací ředitel školy neplnil. Dále mne překvapilo, jak se vedení školy chovalo poté, co případ vyšel najevo a kdy se jím začala zabývat média. Ředitel školy vystupoval váhavě a nebyl schopen zaujmout k případu jasné stanovisko. Nemám sice podklady, které si jistě opatří zřizovatel školy, ale podle mého názoru by měl být ředitel odvolán.

Odpověď na Vaši druhou otázku je pro mne velkým problémem. Ve Sněmovně k tomuto tématu probíhala obsáhlá diskuse, která mé pochybnosti o vhodnosti inkluze nerozptýlila. V současné době, kdy se již spuštění procesu blíží, mne překvapuje zmatek a nejasnost argumentů ministerstva školství a dále to, že evidentně není dostatek financí na její zajištění. Mám bohužel pocit, že efekt, který ministerstvo a zastánci inkluze očekávají, nenastane a vzniklý stav bude nedobrý jak pro začleňované děti s mentálním postižením, tak pro ostatní děti ve třídě. Tyto mé pochybnosti se samozřejmě netýkají začleňování dětí s fyzickým postižením. To považuji za potřebné a jako dlouholetý učitel a ředitel školy s ním mám dobré zkušenosti.

S pozdravem

Jan Zahradník