MUDr. Jiří Štětina

  • Úsvit
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.02.2016 11:12:54 - šebánková

věda a léky

Proč ještě někdo (nevím kdo) nezasáhl a neinvestují se peníze do léků proti nemocem-virům, které evidentně chybí? Je logické, že pro farmaceutické firmy to nemusí být ekonomicky tak výhodné, ale všechno přeci nejde počítat na peníze. My máme spoustu vzdělaných kapacit a vědců. Kolik jim ale ročně stát dává na podporu jejich bádání? Tipuji, že moc ne. Hezký den, Šebánková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.02.2016 13:54:07 - MUDr. Jiří Štětina
Kdybych věděl, jak bojovat proti virům, tedy léčit virová onemocnění, obdržel bych určitě Nobelovu cenu a stal bych se nesmrtelným. Na celém světě je mnoho vědců, kteří toho o virech sice vědí hodně, ale zatím nebyl objeven lék, který by tyto původce těžkých infekčních nemocí likvidoval. Proti mikrobům máme antibiotika, která však již také stále více ztrácejí svůj účinek. Vypěstovali jsme si totiž rezistenci na antibiotika a musíme hledat nové látky. Před více než 50 lety, kdy jsem studoval medicínu a skládal zkoušku z mikrobiologie, mysleli jsme si, že i léky proti virům budou brzy objeveny. Ale, bohužel, hledáme, bádáme, stojí to hodně peněz, ale stále účinné antibiotikum, případně jinou látku, nemáme. Všechno se nedá koupit za peníze a obávám se, že ani odborník, já určitě jím nejsem , Vám na otázku neodpoví tak, jak bychom si všichni přáli.

Děkuji za dotaz a současně se omlouvám, že neumím odpovědět tak, jak byste si přála.

Štětina