RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.02.2016 15:25:45 - Valter Libor

Vítězný únor

,,KSČM se k revolučnímu základu února 1948 hlásí. Oceňuje práci a obětavost generací budovatelů první formy socialismu. Zároveň však hluboce lituje tragických deformací a nedostatků, které během vývoje myšlenku socialismu ochudily a poškodily..“ Můžete mi říci, co myslíte tou tragickou deformací a nedostatky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.02.2016 12:00:13 - RSDr. Miroslav Opálka
Vážený pane, nejsem členem stranických orgánů a nekoncipoval jsem a ani neschvaloval tuto tiskovou zprávu. Dovolte mi proto jen pár osobních poznámek, abych nebyl nařčen, že nemám svůj názor.  Předně musím poznamenat, že s odstupem času a změnou podmínek je tendence k ahistorickému hodnocení, které nebere v úvahu všechny souvislosti. Mezinárodní, vnitřní, osobní… Pokud jde o deformace a nedostatky, jistě by Vám jich náš politický odpůrce vychrlil nepřebernou řadu. Zvláště, když se ho převrat osobně negativně dotkl. Já si dovolím poukázat jen na některé. Především jde o humánní přístupy, které musí být levici vlastní. Udržení politické moci je však v třídně rozdělené společnosti složité. Řada politických procesů však byla vykonstruovaná s cílem ovlivnit jednání občanů - zastrašit. Přimusy při združstevňování vedly m. j. ke ztrátě i přirozených spojenců. Nekvalifikovanost či přílišná horlivost mnoha funkcionářů a jejich poskoků poškozovaly jméno strany. Řadě funkcionářů stoupla jejich funkce tak do hlav, že se chovali jako gubernátoři. Strana tak ztrácela kontakt s lidmi i autoritu a uzavírala se do sebe. Místo politického vedení přebírala zodpovědnost za řízení společnosti. Direktiva stála nad spolupráci. Nezvládla pak nástup nových technologii a tím neudržela tempo v produktivitě práce a kvalitě výrobků s rozvinutými zeměmi. To mělo dopady i do nabídky spotřebního zboží a životní úrovni. Vědecký komunismus se nerozvíjel, stal se pouhou apologetikou daného stavu. Atd. atd. To jen tak narychlo, co jsem si stačil vzpomenout. Příčiny můžeme hodnotit z různých pohledů, ale dopad je jasný. Ten vidíme zatím u každých voleb a také na postavení komunistického hnutí v Evropě.  Tragédii pak je, když nejsou kritizování ti, kteří tento stav zapříčinili, ale ti, kteří se snaží o jeho nápravu.