Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.03.2016 13:53:34 - Jája a Pája

koalice

Dobrý den, vím, že koaliční strany nejsou z jednoho těsta a neshodám se nevyhnete. Proč ale vždy přichází před volbami? zajímá mě to i proto, zda si dokážete představit, že byste v této trojkoalici pokračovali i po volbách? Já totiž od sněmovních voleb žádnou zásadní změnu nečekán. Vy posílíte na úkor ČSSD, ODS na úkor TOP 09 a nové extrémistické uskupení možná zabodují na místo úsvitu. Možná posílí i Lidovci na úkor ČSSD. Vidíte to podobně? PS: Samozřejmě vím, že koalice se formálně tvoří až po volbách, ale mě zajímá Váš názor teď. :)

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.03.2016 14:54:55 - Ing. Antonín Seďa
 Existuje zajímavá politologická definice pro stupňování "neshod" v politice, která charakterizuje hloubku problémů. To stupňování je: politický konkurent, politický nepřítel, koaliční partner. Ano, problémy se v koalice nevyhnuly nikdy a často to vedlo i k pádu vlády či výměně premiéra. Nicméně tento vnitřní boj se odehrává neustále, protože i volební kampaň probíhá každodenně. To, že se jednotlivé koaliční strany vymezují vůči sobě je i v tom, že si navzájem konkurují, což v případě ČSSD a ANO 2011 je zřejmé od samého počátku vzniku této koalice. Je to zřejmě proto, že se sociální demokracii podařilo prosadit 80% volebního programu ČSSD do Programového prohlášení vlády ČR. Tyto rozpory se logicky prohlubují před volbami, protože jak se říká "zajíci se počítají až po honě". Trochu nerozumí tomu, že posílíme na úkor ČSSD. Já jako sociální demokrat budu bojovat o co nejlepší výsledek sociální demokracie. Určitě jste myslel ANO 2011. Tady v nadcházejících krajských volbách je jasné, že  ANO kandiduje poprvé a tudíž sklidí úspěch vždy. Jestli to bude na úkor ČSSD nebo na úkor jiných politických stran je otázkou. Nehledě na skutečnost, že v každém kraji mohou a budou kandidovat různá politická uskupení. Pokud se jedná o další volby do poslanecké sněmovny, pak věřím, že občané rozpoznají, která politická strana pomyslně "kope" za ně a kdo se tak pouze tváří. Ale tyto volby jsou za prvé za dlouho a za druhé platí, co jsem již uvedl. A je zřejmé, že i vládní koalice by se měly skládat podle příbuznosti politického programu a nikoliv podle sympatií toho kterého politika. A hlavně, je zodpovědností občanů-voličů, jak rozhodnou a koho podpoří. Takže ano, mám podobný názor jako vy, protože na ČSSD leží největší zodpovědnost za dnešní vládnutí. Máme přece svého premiéra.