Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.03.2016 20:51:38 - Elissa

A zase to přerozdělování...

Dobrý den, dnes paní Merkel oznámila, že uprchlík nemá právo vybírat si zemi kde dostane azyl. A že by měli být zaregistrováni v Řecku a následně přerozdělováni do všech zemí EU. Mluví o tom, jako o hotové věci. Paní Merkel má nějakou oficiální vládu nad celou EU? Co jí opravňuje k diktátu ostatním zemím? Pan prezident Klaus se již také vyjádřil, že je přesvědčen, že o trvalých kvótách je již rozhodnuto, jen se ještě neví, jak to lidem podat. Navíc očekává, že aby migranti byli ochotni zůstat v "přidělených" státech, sjednotí je pro ně výše sociální podpory, což bude znamenat, že jejich měsíční podpora bude o hodně převyšovat průměrný důchod a zřejmě i plat většiny pracujících v ČR. Co si o tom myslíte? Jsem přesvědčena, že to by vedlo k celostátní vzpouře, lidé si nechají líbit hodně, ale tohle už by bylo moc. Děkuji za Váš názor a přeji hezký večer. Eliška

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.03.2016 9:45:44 - Ing. Antonín Seďa
 Musím souhlasit s názorem, že řešení paní kancléřky je nejen hloupé, ale i protiústavní. A to právě z pohledu práv těch uprchlíků, kteří si požádají o azyl. Německo je velká země a Lisabonská smlouva dala právě této zemi větší míru pro schvalování rozhodnutí EU. Ale souhlasím, že by kancléřka Merkelová neměla hovořit za EU, ale pouze za Německo. Trvalé kvóty byly rozhodnuty a to za odporu naší země. ČR má přijmout cca 1680 uprchlíků. Nicméně je problém nikoliv  v tom, že by v hotspotech v Řecku byly prověřováni uprchlíci, zda mají či nemají nárok na azyl, ale právě v tom rozdělovacím mechanismu. Není totiž pravda a podle dublinských dohod platí, že uprchlík požádá o azyl v první bezpečné zemi. A tou není Řecko, ale Turecko, Jordánsko či Libanon. Dalším problémem je, že platí, že o azyl žádá uprchlík konkrétní zemi, například Německo, které mimo jiné řeší každoročně problém nedostatku pracovních sil (každý rok potřebuje kolem půl milionu přistěhovalců). A toto právo je dané taktéž OSN. Třetím problémem povinných kvót je skutečnost, že pokud funguje v EU volný pohyb osob, pak tito lidé, pokud získají azyl například v ČR, mohou svobodně cestovat v zemích EU. Tam mohou pracovat, bydle. nemyslím si, že se budou sjednocovat sociální dávky, protože na sociální dávky Německa či Švédska nemají jiné země dostatek financí. Nehledě na skutečnost, že sociální politik je věcí daného státu. Spíše předpokládám, že Německo v rámci své sociální politiky změní pravidla tak, aby mohly státní orgány kontrolovat uprchlíky. Již dnes řada zemí snižuje sociální dávky či mění pravidla pro jejich vyplácení. Pokud by někdo v EK něco podobného navrhoval, pak by opravdu nastala revolta. A souhlasím, že lidé, kteří pracují se musejí mít lépe, než lidé žijící na sociálních dávkách. Je jen dobře, že ČR má docela vyvážený nejen sociální systém, ale i systém azylové či migrační politiky. A to je možná trnem v oku i paní Merkelové.