Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.03.2016 22:43:40 - Jara56

Dobrý večer, pane poslanče,

jak vnímáte slova NGŠ o tom, že vojáci mají mít přednost před předraženou technikou ve světle naprosto šílené nekončící kauzy s podvodem zvaným neprůstřelné vesty, jejichž dodavatel Česká zbrojovka, vrší jeden podvod na druhý, snaží se za každou cenu protlačit do resortu špatně zkonstruovaný výrobek z nekvalitních textílií, vyrobený nevyhovujícími technologiemi, osazený měkkou balistikou neznámého původu, u níž není jasné, jak ji vkládat do vesty, aby byla účinná (orientace balistiky hraje klíčovou roli z hlediska ochrany nositele), s aramidovými pláty údajně z Turecka, u nichž jsou vyřezány původně zatavené části obalů s informacemi o výrobci, stáří a odolnosti, a jsou nahrazeny "novými" informačními tabulkami, naprosto v rozporu s technologickými požadavky vlepenými chemoprenem. Silně to připomíná kauzu Omnipol a protitankové rakety pro vrtulníky z roku 2000, u nichž se nakonec ukázalo, že mají prošlou životnost a navíc nejdou nabít na lišty vrtulníků AČR, protože mají jiné koncovky.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.03.2016 9:26:48 - Ing. Antonín Seďa

 Děkuji za dotaz, ale přiznám se, že o této kauze, kterou popisujete nic nevím. I pro mne bylo překvapením, že pro dodávku neprůstřelných vest byla vybrána Zbrojovka Uherský Brod, která se výrobou vest nezabývala. Problémem je, že pokud se vypíše výběrové řízení se specifikací technických požadavků, pak se tohoto akvizičního procesu mohou zúčastnit i obchodníci a nikoliv výrobci. Důležitá je proto specifikace, která by měla být v souladu nejen s požadavky AČR, ale i STANAG. Úřad pro obrannou standardizaci se většinou podílí na této specifikaci, ale přiznám se, že nevím, jak tomu bylo v tomto případě. Po dodání výrobku probíhají zkoušky, aby se prověřilo plnění požadavků. Opět nevím, jak tyto zkoušky dopadly. Takže já v současné době nemám informace, abych mohl tvrdit, že se jedná o podvod, jak tvrdíte vy. Ale určitě se na tuto skutečnost zeptám na příslušném podvýboru. Co se týká slov NGŠ, tak ano, personální poddimenzování armády je největší problém v současné době. A to zejména kvůli certifikaci vojenských jednotek. Jinak jsem dlouhodobým kritikem akvizičního procesu na MO, a to i z pohledu netransparentnosti a efektivity vojenských nákupů.