Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.03.2016 23:42:08 - laco

Inkluze ve školství

"Já samozřejmě taky vím, že ta inkluze na školách je pitomost, jaká tady ještě nebyla, ale, propánakrále, přece uznejte, že když už jsem se na to jednou dala, tak od toho teď nemůžu couvnout, tím bych se přece úplně znemožnila." Slova paní ministryně školství. Jak hodnotíte problematiku inkluze v našem školství . Hlasoval jste v parlamentu pro zavedení inkluze v základním školství?
Děkuji za Vaši odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.03.2016 9:50:21 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Otázka inkluze je pro mne spíše věcí začleňování hendikepovaných dětí do vzdělávacího procesu. Je dobře, že to zákon umožňuje (již delší dobu) a že pomůže řadou opatření těmto dětem. A bude na rodičích, zda této možnosti využijí či nikoliv. je to nejen o zdravotním a psychickém stavu dítěte, ale i o možnostech rodičů a školy. V západních demokraciích je inkluze běžnou záležitostí a proto bude záležet na praktické realizaci, zda bude či nebude inkluze úspěšná. Rozumím obavám učitelů, škol i speciálních ZŠ, ale jde spíše o to, že je to pro řadu z nich novinka. A jde, jako vždy, o peníze na asistenty apod. Já mám spíše obavu z toho, že toto bude hlavně novinka pro děti ve třídě a že může dojít, hlavně ze začátku, ke ztrátě pozornosti. Proto bude velmi záležet na zkušenosti samotného učitele, aby tuto pozornost při vyučování zajistil. Podle mého názoru však ve školství existují daleko větší problémy, které by se měly přednostně řešit. A netýkají se pouze výše odměňování učitelů či dnes často skloňované šikany ve škole. Klesá úroveň výuky a to nejen na ZŠ, ale i na středních a zejména VŠ. A také struktura studovaných oborů dlouhodobě neodpovídá požadavkům trhu i potřebám budoucího rozvoje země. Ano, já jsem podpořil zákon o inkluzi, protože jsem byl ubezpečován, že problémy s inkluzí nebudou a že je pouze otázka získaných zkušeností s touto formou vzdělávání. Jak jsem řekl, bude záležet na praktické realizaci na jednotlivých školách.