Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.03.2016 10:39:56 - Elissa

Humanismus

Dobrý den, EU potažmo EK a i spousty našich politiků se ohání tím, že hlavní evropskou hodnotou je humanismus. Ráda bych se zeptala, nevíte, odekdy se má takováto hodnota datovat? Zda je to od dob španělské inkvizice nebo bartolomějské noci, francouzské revoluce, Hitlerova Německa, Ceaucescova Rumunska nebo snad humanitárního bombardování Jugoslávie? (to jen tak namátkou co mi vytanulo hned na mysli, bude toho o mnoho víc) Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.03.2016 11:35:40 - Ing. Antonín Seďa
 Vzpomínám si na hodiny dějepisu, kde jsem se učil , že základy humanismu položila Velká francouzská revoluce v roce 1789. Liberté, Egalité , Fraternité jsou ty základy, na kterých je položena evropská demokracie. Ale souhlasím s tím, že je třeba znát nejen evropské, ale zejména ty naše české. Včetně historie křesťanství v našich zemích. Nicméně bez humanismu, který je nejen evropskou hodnotou, by byla řada problémů řešena silou a krveprolitím. Tohle snad nechce žádný občan na světě, v Evropě či v České republice.