Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.03.2016 17:17:51 - Elissa

Sněmovna

Dobrý den, pane poslanče, k čemu je, že se poslanecká sněmovna na něčem shodne, odhlasuje, že nesouhlasí s bezvízovým stykem pro Turecko, když vzápětí premiér Sobotka takové hlasování smete ze stolu ze slovy, že plané řeči nepotřebujeme? Je to ještě vláda lidu, nebo jedince, který rozhoduje proti sněmovně? Nějak této zastupitelské demokracii přestávám rozumět. Děkuji za Váš názor a přeji pěkné Velikonoce. Eliška

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.03.2016 17:59:03 - Ing. Antonín Seďa
 Pokusím se vysvětlit. Ano poslanecká sněmovna má dvě funkce. Ta první je legislativní, chcete-li schvalování zákonů. Ta druhá je kontrola exekutivy, chcete-li kontrola vlády a ministerstev. Vláda na svém zasedání dala jasný mandát pro jednání v EU kolem dohody s Tureckem. Takže nelze hovořit o jedinci, který sám rozhoduje, i když je premiér. Je nutno hovořit o vládě, která získala důvěru poslanecké sněmovny. Té sněmovny, která odsouhlasila, že nesouhlasí s bezvízovýcm stykem pro Turecké občany. Mimochodem , premiér chodí před jednáním v EU do Výboru pro evropské záležitosti, kde stanovisko vlády projednává.  Nevím, zda výrok pana premiéra byl "že plané řeči nepotřebujeme", ale i kdyby tomu tak bylo, pak je to reakce proto, že koaliční partner ANO 2011 porušil dohodu, která zněla, že se podpoří pouze navržené a projednané usnesení vládní koalice. Stále se jedná o zastupitelskou demokracii, nicméně odpovědnost za zahraniční politiku má vláda a nikoliv poslanecká sněmovna. Ta včera přijala usnesení, které opravdu neřeší migrační krizi. Dnes bylo společné zasedání Výboru pro bezpečnost a Výboru pro obranu s generálem a předsedou Vojenského výboru NATO P.Pavlem. Jasně objasnil problémy, se kterými se nejen NATO, ale i EU potýká. Je nutno si uvědomit, že řada členských zemí má své národní zájmy a ty prosazuje. Proto nelze v řadě věcí či opatření dospět ke konsensu. Dohoda EU s Tureckem není optimální a i já mám řadu výhrad, nicméně je to řešení, na kterém se země EU konečně dohodly. Je to řešení, které může zastavit migrační vlnu a umožní zajistit bezpečnost naší země i našich občanů. TO je zodpovědná politika. A pokud dohoda nebude naplňována, pak je nutno přijít s jiným návrhem řešení. Ale to jsem se včera při diskusi na plénu PSP ČR ze strany opozice opravdu nedozvěděl. Ke škodě řešení migrační krize  i ke škodě bezpečnosti našich občanů.