PhDr. Zdeněk Soukup

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.03.2016 11:55:22 - Berika

anketa-Schengen

Dobrý den, děkuji za anketu. Snad si ji dotyční vezmou k srdci. Zajímalo by mě ale, jak se bude posuzovat + kdo, jaká evropské státy, dostatečně nechrání vnější hranici schengenského prostoru a zda není nefér, že třeba Řecko má logicky větší problém to splnit, než třeba ČR? Neměla by zde fungovat nějaká solidarita?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.03.2016 8:23:44 - PhDr. Zdeněk Soukup

Ano, máte pravdu. solidarita, to je /spíš měl by být/ základní princip EU. Ona ale v případě Řecka a Itálie byla naplněna miliardovými prostředky od EU na zabezpečení hranice, které, jak se ukázalo, byly patrně použity na něco jiného. Máte pravdu, hlídat hranice státu s mnoha ostrovy a ostrůvky, se členitým pobřežím, je patrně složité. Řecko i Itálie ovšem odmítají přenést větší pravomoci v tomto směru na Unii, respektive na agenturu Frontex, případně na Evropskou pohraniční stráž. Jak je to tedy s tou solidaritou? Jak je to se solidaritou při pomoci EU Řecku v řešení finanční krize? Každý se stará hlavně sám o sebe.

A jak ke to se solidaritou a zásadovostí jednotlivých států Unie tváří v tvář migrační krizi. Ukazuje se, že najednou neplatí žádné dohody, účelově a silově se uzavírají dohody jiné. Tomu, kdo dodržuje dříve daná pravidla hry, jako například Maďarsku, se nasazuje psí hlava. Plní například Německo, Francie a další země ujednání z Dublinu anebo Amsterodamu?