Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.12.2010 23:11:04 - Zdenda

Chystaná blokáda Prahy

Dobrý den pane ministře,
neobáváte se chystaných blokád Prahy, kterou hlásí zemědělci? Vyjdete vstříc jejím požadavkům, jak jinak než finančním?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.12.2010 14:32:45 - Ing. Ivan Fuksa
V pátek se jak Agrární komora, tak Zemědělský svaz distancoval od stávky zemědělských odborů. Zemědělské odbory, které blokádu ohlásily, reprezentují pouze asi 3 % zemědělců. Stávce nezabráníme. Je to prostě svobodné rozhodnutí. Já jenom říkám, že sami zemědělci tímto můžou zkazit ten záměr, kdy chceme přesvědčit českého zákazníka, že vyplatí se zemědělcům dávat dotace, aby upravovali českou krajinu a aby dodávali kvalitnější české potraviny. Objevují se tady takové silné věty, že nedoplacení dorovnávacích plateb znamená konec českého zemědělství, že to je prostě katastrofa. Zemědělci v příštím roce dostanou 42 miliard korun... 22 mld je z evropských fondů, zhruba 20 mld je z českého rozpočtu, ale bavíme se o tom, že k těm 42 miliardám, máme přidat ještě 2, 3 miliardy v situaci, kdy opravdu škrtáme a šetří celá Česká republika a každá česká rodina.

Já se držím zásady - pomož si a bude ti pomoženo. Tím myslím ne zemědělce, ale můj resort. Chci najít v resortu úspory. Transformačními kroky, které jsem zahájil, docílím určitých úspor, řádově stovky milionů korun. Pokud se mi podaří zapojit některé volné zdroje (například Lesů České republiky) do tohoto systému, chci, řekněme, v polovině příštího roku přijít na vládu s tím, že ekonomická situace se zlepšuje, já dávám tady tento vklad a účet v top-upech se dělá na konci roku, ne na jeho začátku.  Zemědělci, se kterými jednám, můj scénář znají. Teď schvalujeme rozpočet, platby se budou dělat až za 12 měsíců. Já do té doby spoléhám i na růst české ekonomiky, spoléhám na transformaci, ve které mne podpoří opozice, a potom určitě ty prostředky najdeme.