Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.04.2016 4:52:45 - Vratislav Zapletal

pane ministře

přečetl jsem si prohlášení tiskové mluvčí a zvláště mě zaujal jeden vod. ten, kde vysvětluje, že problém je způsoben nejednoznačností předpisů. To je jistě možné, mám řadu podobných zkušeností. Nicméně na tomto základě tvrdit, že se netrefily syntetiky je poměrně směšné. Chápal bych netrefené analytiky, ale netrefit hlavní účty, to je dost silné kafe. Můžete zveřejnit podrobnosti toho konrétního problému? Znáte to, ďábel je skryt v detailech.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.04.2016 23:15:26 - Mgr. Daniel Herman
Jak již bylo konstatováno ve vyjádření Nejvyššího kontrolního úřadu, který příslušnou kontrolu prováděl: „Novely právních předpisů a českých účetních standardů ani pro účetní období 2014 neodstranily nejednoznačnosti a nejasnosti v oblastech, na které NKÚ dlouhodobě upozorňuje.“

Z důvodu přechodu rezortu kultury na konci roku 2013/2014 od poskytovatele na zprostředkovatele transferů k příjemci tedy vznikl problém s podobou syntetických účtů a změn týkajících se směrné účtové osnovy, které byly aplikovány dle dosavadní normy. Problém byl způsoben ČÚS č. 703 – Transfery, který pro účetní období 2014 nevymezil role jednoznačně, a umožnil tak různé výklady, jak účtovat o předfinancování prostředků poskytnutých České republice z rozpočtu EU či FM EHP.