ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.12.2010 23:41:38 - kofar

Recept na krizi

Dobrý den pane Rathe, zaujalo mě Vaše vyjádření, v kterém slibujete, že máte recept na rychlé vyřešení krize ve zdravotnictví. Pochopil jsem ten článek správně, když za jeho hlavní myšlenku považuju přesun peněz ze soukromých pojišťoven do VZP?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.12.2010 15:47:16 - MUDr. David Rath
V ČR nejsou soukromé zdravotní pojišťovny. Všechny pojišťovny jsou veřejnoprávní, tedy fungují obdobně jako například Česká televize. Některé zdravotní pojišťovny roky používají trik, že si své pojištěnce hledají mezi mladými a zdravými lidmi. To pak vede k tomu, že tyto pojišťovny vydávají podstatně méně peněz na léčbu svých klientů než ty pojišťovny, které se chovají slušně a mají pojištěnce všech kategorií, nebo převážně staré a nemocné. Na této účelové taktice pak některé pojišťovny získávají nemalé finanční částky, takže jim na účtech leží 14 miliard korun a přitom peníze v nemocnicích scházejí. Jsem přesvědčen, že vláda musí tomuto účelovému zneužívání učinit přítrž. Spekulativně naspořené prostředky by pak  ministerstvo zdravotnictví mělo poslat během příštích dvou let přímo k pacientům.