PhDr. Milan Pešák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.04.2016 15:57:02 - vrba jiří

daně

Velice rád bych slyšel vysvětlení daňové polityky u dúchodového připojištění. Firma s ohledem na kvalitu mé práce mi přispívala k důch. připoj. Nyní, když jsem zažádal výplatu. byl mi tento příspěk zdaněn a né malou částkou. Vrba Jirí

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.04.2016 12:41:40 - PhDr. Milan Pešák

Dobrý den,

necítím se být odborníkem na daňové záležitosti a o vysvětlení daňové politiky by bylo správnější požádat poslance či senátory vládních stran, které ji vytváří a proti minulosti výrazně mění.

Protože nejsem alibista, odpovím Vám a sdělím své stanovisko.

Domnívám se, že Váš dotaz se týká tzv. 2. pilíře důchodového pojištění. Osobně jsem nebyl pro jeho zavedení, protože neměl dostatečnou podporu, a nehlasoval jsem ani pro jeho zrušení, když už byl zaveden.

Peníze, které zaměstnavatel na Vaše důchodové připojištění dával, si započítával do nákladů, nebyly tedy zdaněné. Je pak standardní a logické, že jsou zdaněny při výplatě.

Jestli se nemýlím, něco ke spořeným financím přidával i stát. V takovém případě můžeme diskutovat, zda je efektivní, aby stát peníze na jednu a tutéž věc Vám přispíval a hned je sám v podobě daní bral. Dle mého názoru je to zbytečné a neefektivní. Na druhé straně z Vašeho dotazu nevyplývá, zda jste si finance na důchodové spoření vybíral při odchodu do důchodu nebo v průběhu života jako běžné úspory. Můžeme dlouho a bez objektivního výsledku diskutovat o tom, zda stát je efektivní, zda má či nemá přispívat lidem k vybraným formám spoření nebo  zda daně jsou příliš vysoké či nikoli. Vždy však dospějeme k tomu, že je to politické rozhodnutí. Mohu tedy pouze doporučit, abyste volil ty, kdo budou v rámci svých politických rozhodnutí rozhodovat v co největším souladu s Vašimi názory a Vašim viděním skutečností.

Přeji Vám vše dobré.