Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.04.2016 8:40:17 - Rimek

čl. 49 a Lisabonské smlouvy

Dobrý den, pane Okamuro !
Přečetl jsem si Váš článek o návrhu referenda o vystoupení z EU i jsem se podíval, jak o návrhu hlasovali poslanci, kde jsem kvitoval, že hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek hlasoval pro (doufám, že se nespletl).
Vysvětlete mi jenom, případně poraďte pro případnou diskuzi s oponenty, jak je to s tím článkem 49 a. Já našel v Lisabonské smlouvě o vystoupení jen článek 50.
Děkuji Vám za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.05.2016 11:25:34 - Tomio Okamura
Dobrý den,tady vám přikládám konkrétní ČLÁNEK 49a, který vystoupení upravuje 

1. Každý členský stát se v souladu se svými ústavními předpisy může rozhodnout z Unie vystoupit.

2. Členský stát, který se rozhodne vystoupit, oznámí svůj záměr Evropské radě. S ohledem na pokyny Evropské rady Unie sjedná a uzavře s tímto státem dohodu o podmínkách jeho vystoupení, s přihlédnutím k rámci jeho budoucích vztahů s Unií. Tato dohoda se sjednává
v souladu s čl. 188n odst. 3 Smlouvy o fungování Evropské unie. Jménem Unie ji uzavře Rada, která rozhoduje kvalifikovanou většinou po obdržení souhlasu Evropského parlamentu.

3. Smlouvy přestávají být pro dotyčný stát použitelné dnem vstupu dohody o vystoupení v platnost, nebo, nedojde-li k tomu, dva roky po oznámení podle odstavce 2, nerozhodne-li Evropská rada jednomyslně po dohodě s dotyčným členským státem o prodloužení této lhůty.

4. Pro účely odstavců 2 a 3 se člen Evropské rady nebo Rady, který zastupuje vystupující členský stát, nepodílí na jednáních ani rozhodnutích Evropské rady nebo Rady, která se jej týkají.

Přeji, ať se Vám daří.

Tomio Okamura