Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.04.2016 22:29:51 - velicenstvo kat

Dobrý den pane ministře

Pořád mluvíte o Komenském. Prosím o info: Před kterou církví musel biskup Jednoty bratrské Komenský utéct mimo domov? Co znamenal v té době Generální pardon a která církev na tom vydělala?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.04.2016 23:32:50 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pisateli,
nemusíte svými dotazy obcházet to, co Vás ve skutečnosti zajímá. Historické reálie znám stejně, jako Vy. V r. 1628 odchází skupina českých exulantů včetně Komenského do připraveného exilu v polském Lešně. Bylo to z důvodu nastupující rekatolizace země, kdy pevní a morální lidé jiné víry raději odcházeli, než by pragmaticky víru změnili. Od té doby uplynulo bez mála 400 let a pevně věřím, že alespoň v něčem se lidé poučili. Alespoň v našich zemích se vztahy mezi křesťanskými církvemi zlepšily natolik, že se i zástupci křesťanských církví nekatolických tradic opakovaně setkávají s papežem a zástupci katolické církve slaví památku Mistra Jana Husa. Na tomto historickém poučení vydělaly všechny církve, jejichž vzájemné vztahy jsou dnes u nás příkladné.