Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.04.2016 14:11:20 - volič z ČR

Zase ta EU

„Trestný čin podněcování k třídní, pohlavní nebo náboženské nenávisti a k násilí se mění. Hanobit třídu definovanou životním stylem, vzděláním, příjmem i autoritou bude trestné. Trestné bude rovněž podněcovat nenávist k lidem s různým pohlavním ztotožněním a způsobem, jak někteří vykonávají pohlavní styk. ČR tím plní požadavky Evropské unie.“
Podle mě jde o jasné omezování svobody slova. Nebo se plete? A chápu to dobře, že tak třeba prezident nebude moci urážet novináře a lidé třeba nadávat na politiky, ale bude nutné uvádět konkrétní jména? Kdo to bude kontrolovat a co za tresty hrozí viníkům?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.04.2016 0:00:32 - Tomáš Zdechovský
Dobrý den, 
souhlasím s Vámi, že návrh je nesmyslný a hlavně zbytečný. Rozhodně bych z toho ale nevinil EU.  Česká republika totiž zavádí Vámi zmíněné nesmyslné rozšíření působnosti trestných činů o podněcování nenávisti kvůli orientaci, pohlavní identitě a třídě, aniž by to Brusel nařídil. Můžu k tomu dodat následující: 

1) Nenařídil, ale doporučil to. To je rozdíl! Takže to přijímat nemusíme. Ministerstvo argumentuje rozhodnutím Evropské unie, ale ta současné znění po nás rozhodně nechce. Zase tu děláme nesmyslnou práci.
2)  Rozhodnutí Rady už dávno splňujeme v současném znění trestního zákoníku

Tento návrh je tedy opravdu nepromyšlený a zbytečný. Někdo zde zřejmě nemá nic lepšího na práci než vymýšlet nesmysly. Doufám, že takový návrh nebude mít šanci projít.
S pozdravem
Tomáš Zdechovský