Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.04.2016 23:39:19 - Patrik Skála

Golandské výšiny

Dobrý den pane Zdechovský

Nezlobte se ale je takové přivlastnění území v souladu s mezinárodním právem?Nebo je méně zavržení hodné než Krym,který byl do roku 1954 Ruský.A referendum ve kterém se 90% lidí rozhodlo pro spojení s Ruskem bylo v souladu s Ukrajinskou ústavou a definicí práva na sebeurčení OSN?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.04.2016 11:38:00 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den, pane Skálo,
Golandské výšiny neznám, znám pouze Golanské výšiny. Pro Vaši informaci, zatímco Krym byl anektován v roce 2014, k obsazení Golan došlo už po šestidenní válce v roce 1967 a fakticky byly Golany anektovány r. 1981. Tehdy ještě neexistovala EU, ale pouze ES. Golany tedy nejsou záležitostí, která by byla pro EU aktuální.

Problém týkající se území Golan je takový, že Sýrie je státem, s nimž je Izrael už od samého počátku své existence vždy alespoň de iure ve válečném stavu. Sýrie navíc používala Golany jako odrazový můstek ke svým útokům a k ostřelování izraelského území. Proto dost dobře nevím, zda by navrácení území bylo za nynějších  podmínek možné. Musela by existovat ochota k míru ze strany Sýrie.
  
Pokud by se Vám podařilo najít řešení, které by vedlo k míru mezi Izraelem a Sýrií (věc, která se dosud nikomu nepodařila, přičemž celý konflikt se táhne od roku 1948), neminula by Vás Nobelova cena míru. 

Ke Krymu můžu dodat snad to, že zdejší referendum nebylo mezinárodně uznané - většina zemí hlasovala pro rezoluci Valného shromáždění OSN, která označila referendum za nelegitimní.
K Vašemu tvrzení o souladu referenda s ústavou asi toto: http://mfa.gov.ua/en/news-feeds/foreign-offices-news/19573-rishennya-konstitucijnogo-sudu-v-ukrajini-shhodo-referendumu-v-krimu
Ústavní soud se zde vyjádřil tak, že konání referenda odporuje ústavě. Referendum ani nemohlo být v souladu s ukrajinskou ústavou, když se konalo za situace, kdy Ukrajina už neměla nad tímto územím moc, protože už tehdy bylo fakticky obsazené Ruskem. Ano, Krym byl do r. 1954 ruský, ale Ukrajině byl předán z vůle samotné Moskvy a pro územní rozsah Ukrajiny jsou směrodatné hranice z doby vzniku samostatného státu, tedy z roku 1991.

Pokud něco tvrdíte, zjistěte si, prosím, předtím alespoň základní informace, jinak bude diskuse postrádat smysl.  

Děkuji a s pozdravem

Tomáš Zdechovský