MUDr. Alena Dernerová

  • BPP
  • Ústecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.04.2016 14:04:49 - mirekL.

ostravské kaly v Litvínově

Dobrý den, koukal jsem na 168, kde se řešila problematika kalů dovezených na skládku u Litvínova až z ostravských lagun. Jsem laik, ale měl bych několik nevyjasněných otázek.
1.Kdo dal souhlas k převozu a uskladnění? Co z toho kraj nebo města mají?
2. Když už zde byly kaly uskladněny, proč nyní aktivisté brání v jejich spálení? Není spálení řešením, jak se nelegálně skladovaného materiálu zbavit? Nebo by se podle vás měl odvézt tak, odkud byl dovozen. Nebo je ještě jiné řešení?
Pokud odpovíte děkuji. Mirek

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.04.2016 7:41:01 - MUDr. Alena Dernerová

1. Bohužel naši lidé nemají z toho nic. Vlastně ano mohou mít zdravotní potíže. Stovky milionů z toho mají firmy... Tím, že úředníci souhlasili se spalováním kalů v cementárně Čížkovice, tak z toho máme jen další emise, které dýcháme. Jinak souhlas k převozu se nevydává, tam platí obecná pravidla, ale souhlas k dočasnému uskladnění na skládce Celio vydal Krajský úřad Ústeckého kraje za souhlasu Města Litvínov, Ministerstva životního prostředí, Diama a ČIŽP.


2. Já jsem ráda, že se aktivisté proti spalování kalů postavili. Je to precedentní ukázka ignorace práva a názoru veřejnosti, která jasně nechtěla, aby se kaly u nás v severních Čechách  spalovaly a město Litvínov i  Krajský úřad a Ministerstvo životního prostředí radši porušily zákon, aby prosadily toto nesmyslné spalování.

Precedentně by se měl ten odpad odvézt zpět, protože takhle to opravdu nejde.Řešením je, aby úředníci dodržovali zákon a úřady by měly rozhodovat ve prospěch občanů, ne ve prospěch firem, jak se zde stalo. Já bráním obyvatele Ústeckého kraje, kteří nesmyslně dýchají další emise ze spalování odpadu z Ostravy