Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.04.2016 11:41:52 - Adri

opakovaný dotaz

Dobrý den, jsem Váš bývalý student výpočtové logiky a zdá se mi, že jste neodpověděl na dotaz jiného čtenáře:

Ty buzerante, řeknete a půjdete si sednout až na dva roky?

Zajímalo by mě, zda tento návrh podporuje celé hnutí, konkrétně vy? Nepřijde vám už trochu přes čáru? Děkuji a přeji hezký víkend
Odpověď

26. 4. 2016 10:59:01 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
Nebojte se, neřeknu "Ty buzerante," protože nic takového říkat opravdu nemám ve zvyku. Soudím tedy, že mi sezení, o které se strachujete, nehrozí, a že na návrhu nic až tak špatného není.
--Jiří Zlatuška

Nezajímá ho konkrétně Váš problém, zdali si půjdete sednout či ne, ale to, zdali budou občané za takovýto výrok souzeni a nesmyslně plnit už tak plné věznice. Není lepší se s nějakým takovým prostě nebavit, nežli trávit prostředky drahými soudy, advokáty a podobně? Myslím, že selský rozum tady stačí.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.04.2016 10:36:39 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
Milý Adri,
soudím, že se mýlíte a že jsem neučil nikoho Vašeho jména. Nevím, zda se nepletete i v tom, na co se ptal jiný anonym, na jehož dotaz jsem jsem odpovídal - pokud ho opravdu osobně neznáte, což by mi připadalo trochu uhozené. A nemám žádný "problém" s tím, zda si,  jak uvádíte, za uvedenou homofobní urážku půjdu nebo nepůjdu sednout, protože tento způsob vyjadřování, jak jsem již uvedl, nemám zapotřebí užívat, a neužívám.
Nevím také odkud berete apriorní představu plnění věznic v důsledku rozsudků. Tresty mohou být i jiné než jen pobyt ve vězení, například zaplacení peněžité pokuty, či obecně prospěšné práce. Viděl jsem například nedávno neuklizené veřejné prostranství, na kterém by svým úklidem takto trestaný homofob nic nepřeplňoval, nýbrž by naopak prací směřující k uvědomění si přečinu, k pokání a nápravě do budoucna naopak prospěl. A nemusel byste se samozřejmě s dotyčným či dotyčnou ani bavit, jak si přejete, mohl byste si jen užívat plodů takto vykonané práce.
Homofobie a její projevy jsou podle mého mínění ve sporu se základními právy člověka na vlastní osobnost i důstojnost, podobně jako třeba náboženská nesnášenlivost, řasová nenávist nebo diskriminace podle pohlaví. Omezení homofobie je opatření plně slučitelné s ochranou práv a svobod druhých, jak to uvádí čl. 17 odst. 4 Listiny základních práv a svobod. Jsem přesvědčen o tom, že garance práv a svobod menšin je podstatným znakem demokratické společnosti, že vymáhání těchto práv společnosti prospívá a že tresty za porušení nejsou v takových případech nijak na škodu. Výhrada o "drahých" soudech se dá vyřešit přiměřenou výší peněžitého trestu, kde potrestaný homofob státu tyto prostředky jako součást svého trestu zaplatí. To mi jako konzistentní se selským rozumem bez velkých výhrad přijde.
Jiří Zlatuška